Deti do 15 rokov budú mať na svahoch povinne prilby

NETKY.SK • 29 September 2015, 19:13 • 2 min
Deti do 15 rokov budú mať na svahoch povinne prilby

BRATISLAVA – Deti do 15 rokov by mali jazdiť na lyžiarskych svahoch iba s prilbou.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely zákona o Horskej záchrannej službe, o ktorej poslanci diskutoval v závere ôsmeho dňa 54. schôdze parlamentu. Ministerstvo vnútra návrhom reaguje na stúpajúci počet úrazov. Prilby budú povinné pre mladých lyžiarov aj snoubordistov. Deti do šesť rokov, ktoré budú v lyžiarskej škôlke, budú musieť mať na sebe reflexný odev alebo reflexné prvky.


Novela komplexným spôsobom spresňuje a dopĺňa úlohy Horskej záchrannej služby. Upravuje aj povinnosti a oprávnenia prevádzkovateľov lyžiarskych tratí a prevádzkovateľov lanoviek. Do textu zákona sa dostali aj povinnosti osoby, ktorá sa nachádza na lyžiarskej trati. Lyžiar napríklad nesmie bezdôvodne zastaviť a stáť na zúženej alebo neprehľadnej časti lyžiarskej trate. Ak lyžiar spadne a ak je to možné, je povinný miesto pádu urýchlene opustiť.


V novele sa tiež navrhuje, aby rodinní príslušníci po zomrelom v horách neboli povinní hradiť náklady spojené s výkonom záchrannej činnosti alebo s pátraním, ktoré sa tohto zosnulého týkali. Dôvodom je, že vymáhať tieto pohľadávky od pozostalých je podľa rezortu vnútra neetické. Ide približne o 18 prípadov ročne.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies