Deti by nemali písať cez slzy, musia poznať správnu techniku

NETKY.SK • 24 August 2012, 07:07 • 2 min
Deti by nemali písať cez slzy, musia poznať správnu techniku

Deti by nemali písať cez slzy, musia poznať správnu techniku - Zaujímavosti Vďaka neziskovému projektu Ako správne písať majú rodičia príležitosť úspešne zvládnuť správnu techniku písania svojich detí. Projekt vznikol v lete 2010 a má rodičom a učiteľom p

slovakia

left justify in out

imgVďaka neziskovému projektu "Ako správne písať" majú rodičia príležitosť úspešne zvládnuť správnu techniku písania svojich detí. Projekt vznikol v lete 2010 a má rodičom a učiteľom priniesť komplexné rady z oblasti písania detí - ako rozcvičovať ruku a nepreťažovať svaly, ako prispôsobiť pracovný kútik pre dieťa a ako docieliť úhľadné a čitateľné písmo detí.

"Výučbu písania nemožno zľahčovať. Veď nás sprevádza po celý život," upozornil dnes na tlačovej besede Marcel Kubinský, špeciálny pedagóg súkromného centra špeciálno-pedagogického poradenstva Vysoké Tatry. Ako poznamenal, stretáva sa s prípadmi, že rodičia i učitelia nevedia správnu techniku písania, čo u detí predškolského i školského veku spôsobuje nechuť k samotnej činnosti.

Existuje niekoľko bodov, ktoré by dieťa učiace sa písať malo doviesť k správnemu písaniu. Predovšetkým je to individuálny prístup a motivácia dieťaťa, správne sedenie a úchop pera, zaistenie vhodného osvetlenia a primeraná doba písania.

Kubinský uvádza, že "primeraná doba písania u dieťaťa, ktoré začína so školskou dochádzkou, je 10 minút, aj keď tu nemožno hovoriť o presnom časovom vymedzení. U každého dieťaťa to môže byť individuálne".

Dieťa nastupujúce do prvého ročníka základnej školy je vystavené obrovskému psychickému a emočnému tlaku. "Ak dbáme na dodržiavanie správnych návykov, dieťa motivujeme a chválime ho za pokroky, tak mu nástup do školy, písanie a aj všetky nové povinnosti spríjemníme. Zo vzdelávania potom bude mať dieťa radosť," dodáva poradenská psychologička Diana Dúcka.

Projekt "Ako správne písať" je dostupný na webovej stránke www.ako-správne-písat.sk. Podľa Kubinského je jeho využívanie nárazové. Rodičia a pedagógovia sa o správne písanie zaujímajú hlavne s nástupom školského roka a pri problémoch s domácimi úlohami. Jedným z dôvodov vzniku webovej stránky a samotného projektu je vyvolanie diskusie.

V Českej republike sa v júni tohto roku skončil ojedinelý projekt písania písmom comenia script. Zapojilo sa do neho celkovo 38 škôl. Projekt však doteraz vyvoláva rozporuplné reakcie. Podľa odborníkov mal byť určený predovšetkým problémovým deťom a nie všetkým žiakom. Comenia script je typ písma, pri ktorom sa každé písmeno píše zvlášť.

Projekt "Ako správne písať" funguje nielen na Slovensku, ale i v Českej republike, a v oboch krajinách je rodičom a učiteľom k dispozícii online poradňa s odborníkmi, kde môžu svoje problémy riešiť individuálne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies