Deti by mali dodržiavať režim už pár dní pred začiatkom školského roka

NETKY.SK • 30 August 2018, 08:11 • 2 min
Deti by mali dodržiavať režim už pár dní pred začiatkom školského roka

BRATISLAVA - Rodičia by mali začať s deťmi dodržiavať školský režim už niekoľko dní pred začiatkom školy. Dôležité pritom je, aby bol školák oddýchnutý a vyspaný.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to detská psychologička a výskumná pracovníčka Mária Balážová.

 

"Potrebné je nastaviť si večierku už niekoľko dní pred začiatkom školy na rovnakú hodinu, v akú bude chodiť dieťa spávať počas školského roka," povedala psychologička. Zároveň navrhuje, aby si rodičia s deťmi pred začiatkom školského roka sadli a porozprávali sa o tom, čo ich v danom roku čaká, napríklad i to, na akú mimoškolskú aktivitu by mohol školák chodiť.

 

Podľa Balážovej je najmä pre prvákov veľmi dôležité, aby poznali prostredie, do ktorého pôjdu. Je dobré prejsť si s deťmi už v predstihu prípadné školské nástrahy. "Môjmu synovi sa napríklad stalo, že prvý deň nevedel otvoriť aktovku, a tak keď všetky deti desiatovali, on si ju nevedel ani z tašky vybrať," spomína Balážová.

,

Deti by mali poznať prostredie, kam idú, teda ako sa napríklad dostanú do triedy či do jedálne. Podľa psychologičky je prvákom potrebné vysvetliť, že budú mať 45-minútovú hodinu, potom prestávku a to sa bude niekoľkokrát opakovať. "Netreba zabúdať ani na mentálnu prípravu. S dieťaťom sa treba rozprávať o tom, prečo je dôležitá škola, ale aj známky," povedala psychologička. Z rozhovorov by sa podľa nej nemali vynechávať ani nástrahy, ktoré deti môžu v škole stretnúť, napríklad šikanovanie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona