Deti budú na zjazdovkách lyžovať a snoubordovať povinne s prilbou

NETKY.SK • 22 Máj 2015, 14:40 • 2 min
Deti budú na zjazdovkách lyžovať a snoubordovať povinne s prilbou

BRATISLAVA – Lyžiari a snoubordisti mladší ako 15 rokov budú musieť na zjazdovke povinne nosiť ochrannú prilbu. Navrhuje to ministerstvo vnútra v novele zákona o Horskej záchrannej službe.

slovakia

left justify in out

Materiál, ktorý dnes predložilo na rokovanie vlády, odôvodňuje, že povinnosti osôb na lyžiarskych tratiach treba sprísniť pre narastajúci počet úrazov. Definovanie nevyhnutnej lyžiarskej výstroje detí v zákone prispeje k zvýšeniu bezpečnosti a zníženiu úrazovosti, sľubuje si od zmien ministerstvo.

 

Novelu rezort pripravil už v roku 2013, keď prešla aj medzirezortným pripomienkovým konaním. Podobné opatrenie sa snažili v zákone v tom istom roku i vlani presadiť poslanci strany Most-Híd Gábor Gál a Árpád Érsek, avšak neuspeli.

 

Ku komplexnej novele zákona z roku 2002 rezort pristupuje najmä preto, aby reagoval na zmeny, ktoré sa udiali medzitým v oblasti horskej záchrany. Spresňuje a rozširuje úlohy HZS a horských záchranárov. Zaraďuje sa medzi ne aj poskytovanie špecializovanej ambulantnej starostlivosti, ktorú už HZS poskytuje od roku 2009.

 

Do úloh horských záchranárov sa dostala aj služobná kynológia, ktorá je pri nasadení psov pri lavínach špecifickou a odlišnou od iných druhov záchrannej kynológie. Pri dokumentovaní nehôd s vážnymi následkami na živote a zdraví budú záchranári v odľahlom a neprístupnom teréne suplovať prácu policajtov.

 

Členovia HZS tiež budú oprávnení využívať bezplatne a prednostne lanovky a vleky v prípade, ak budú vykonávať preventívnu činnosť pri lavínovom ohrození.

 

Novela zákona vymedzuje povinnosti a oprávnenia prevádzkovateľov lyžiarskych tratí a zariadení pre osobnú lanovú dopravu. Vlekári majú mať oprávnenie určiť pravidlá správania sa na lyžiarskej trati s ohľadom na konkrétne pomery lyžiarskeho strediska.

 

Zmeny v zákone prinášajú ďalšiu výnimku z povinnosti uhradiť náklady spojené s výkonom záchrannej činnosti alebo s pátraním. HZS v budúcnosti nebude vymáhať pohľadávky od pozostalých. Ministerstvo to odôvodňuje tým, že by to nebolo v súlade s morálnymi zásadami, keďže okrem straty rodinného príslušníka dochádza aj k finančnému sťaženiu ich životnej situácie.

 

„Ide približne o 18 osôb v kalendárnom roku, pričom finančné náklady na túto činnosť sú zanedbateľné,“ vysvetľuje rezort.

 

HZS bude pohľadávky, ktoré jej vznikli v súvislosti so záchrannou činnosťou alebo pátraním, vymáhať novými spôsobmi. Môže tak robiť vo vlastnej pôsobnosti, novela však stanovuje, že môže uzatvoriť mandátnu zmluvu o vymáhaní pohľadávok. Ministerstvo vnútra zároveň navrhuje, aby boli príjmy zo záchrannej činnosti účelovo viazané na zabezpečenie prostriedkov bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a školenia pre dobrovoľných záchranárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona