Deti budú mať po novom zubné preukazy, mamičky ich dostanú v pôrodnici

NETKY.SK • 7 Máj 2018, 09:38 • 2 min
Deti budú mať po novom zubné preukazy, mamičky ich dostanú v pôrodnici

BRATISLAVA - Mamičky začnú od konca mája dostávať v pôrodniciach Zubný preukaz dieťaťa.

slovakia

left justify in out

Vytvorila ho Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) v spolupráci so zdravotnými poisťovňami a slúži na zápis informácií pre odborníkov i rodičov o tom, či je dieťa v pravidelnom ošetrení zubného lekára a ako je dodržiavaná prevencia zubného kazu. Zároveň radí rodičom, ako sa starať o zdravé ústa ich detí.

 

"Preukaz postupne od prvých dní života dieťaťa poskytuje rady rodičom a vysvetlí im jednotlivé postupy, ako vykonávať ústnu hygienu, aký druh nápojov a potravy je vhodný pre zdravé zúbky dieťaťa, kedy začať používať zubnú pastu a podobne. Vysvetľuje význam a obsah prvej preventívnej prehliadky dieťaťa po dovŕšení jedného roku života. Zároveň obsahuje záznam od prvej preventívnej prehliadky v 12. mesiaci postupne v polročných intervaloch do veku šesť rokov. Zubný preukaz uvádza náplň a zároveň výsledok každej preventívnej prehliadky s odporúčaniami pre rodiča," uviedla predsedníčka Výboru SKZL pre prevenciu a hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre zubné lekárstvo Neda Markovská.

 

Preukaz dieťaťa je ilustrovaný a je obdobou Pediatrického preukazu dieťaťa. "Predpokladáme, že sa stane aj pomôckou pre pediatra, pre ľahšiu diagnostiku celkových ochorení ovplyvňovaných následkami neliečeného zubného kazu," uviedla Markovská.

 

Zubní lekári dlhodobo poukazujú na potrebu prevencie ochorení ústnej dutiny s tým, že zubný kaz je ochorenie, ktorého dôsledná prevencia ho redukuje na minimum. Základné piliere prevencie zubného kazu sú výživa s redukovaným príjmom cukrov, dokonalá ústna hygiena, fluoridácia a preventívne prehliadky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona