Deti bude chrániť nadačný fond Deti v bezpečí, na program sa rozdelia desaťtisíce eur

NETKY.SK • 8 September 2015, 14:19 • 2 min
Deti bude chrániť nadačný fond Deti v bezpečí, na program sa rozdelia desaťtisíce eur

BRATISLAVA - Vytváranie bezpečného prostredia v rodinách, školách a komunitách, podpora bezpečného pohybu detí a prevencia úrazov sú hlavnými cieľmi nového nadačného fondu Deti v bezpečí, ktorý zriadila poisťovňa Kooperativa pri Nadácii pre deti Slovenska.

slovakia

left justify in out

Fond rozdelí viac ako 75-tisíc eur na podporu projektov v dvoch grantových programoch. V prvom s názvom Športujem rád a bezpečne môžu uchádzači získať do tritisíc eur na podporu projektov zameraných na nesúťažné športovanie detí a mladých ľudí a prevenciu úrazov. Druhý grantový program Bezpečne v komunite, bezpečne doma je zameraný na vzdelávanie a vytváranie bezpečného prostredia pre deti. Jednotlivé projekty v tomto programe podporí fond sumou do 1 500 eur.

 

„Deti vnímajú svet inak ako dospelí. Je našou povinnosťou pripraviť im bezpečné prostredie pre šťastné detstvo“, povedala dnes novinárom generálna riaditeľka poisťovne Kooperativa Regina Ovesny-Straka, ktorá je zároveň členkou správnej rady Nadácie pre deti Slovenska. Detská úrazovosť je najčastejšou príčinou úmrtia detí na Slovensku.

 

"Až polovica detí do 15 rokov, ktoré zomrú na Slovensku, umiera pri úrazoch. Preto je dôležité pracovať na prevencii," povedal Radovan Bránik, bezpečnostný expert v oblasti ochrany detí. Dodal, že pri väčšine takýchto úrazov ide o nejakú formu zanedbania starostlivosti o deti. Na Slovensku podľa Bránika zomrie ročne 200 detí pri úrazoch, ktorým sa dalo pri správnej prevencii zabrániť. Až tretina smrteľných nehôd sa pritom stane priamo doma.


"Bezpečie detí vnímame v dvoch rovinách, ktoré budú obe súčasťou grantových programov. Nejde len o fyzické bezpečie, ale veľmi dôležité je aj psychické bezpečie detí," konštatovala správkyňa Nadácie pre deti Slovenska Dana Rušínová. Grantový program Športujem rád a bezpečne podporí podľa Rušínovej projekty, ktoré "prinesú deťom radosť z pohybu a zároveň zaistia bezpečné prostredie pri nesúťažnom športovaní".

 

Program Bezpečne v komunite, bezpečne doma je zameraný na bezpečnosť dieťaťa v rodine, škole a komunite. Ako príklad Rušínová uviedla projekt materského centra, ktoré zmapuje nebezpečenstvá "číhajúce na deti" v ich obci a v rámci grantového programu ich odstráni. Projekty tiež podľa nej môžu zahŕňať voľnočasové aktivity pre deti, do ktorých plánovania sú deti priamo zapojené, alebo kurzy pre rodičov o bezpečnosti v domácnosti. Dôležitou súčasťou programov je aj vzdelávanie žiadateľov o grant v oblasti bezpečnosti detí vo forme workshopov.

 

"Tam sa dozvedia o prirodzených fyziologických potrebách detí a čo znamená nielen fyzické, ale aj duševné bezpečie," povedala Rušínová. O finančnú podporu sa môžu uchádzať občianske združenia a mimovládne organizácie zaoberajúce sa rozvojom pohybových aktivít detí, komunitné centrá, materské centrá, športové kluby, školy aj samosprávy. Žiadosti je potrebné zaslať cez on-line aplikáciu Nadácie pre deti Slovenska do 30. októbra 2015. Výsledky grantového kola budú zverejnené 25. novembra 2015. Viac informácií o nadačnom fonde Deti v bezpečí sú na www.nds.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies