Deti a nariadenia, ktoré škodia viac než samotná pandémia

NETKY.SK • 15 Október 2021, 12:7 • 2 min
Deti a nariadenia, ktoré škodia viac než samotná pandémia

Deti sú momentálne zrejme skupinou, ktorú pandémia zasiahla najviac. Obmedzila ich v športovaní, krúžkoch, spoločenských aktivitách, učení a v mnohých ďalších činnostiach. Premýšľali sme nad tým, ako to vlastne deti (ne)zvládajú?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

img

 

Pandémia vyhnala deti zo športovísk, keďže domáce testovanie nestačí. Ak chce dieťa ísť na tréning, musí mať test s pečiatkou. Pandemické pravidlá nekompromisne limitujú deti a mládež. A to najmä  pri mimoškolských športových a krúžkových aktivitách. Šport je však paradoxne veľmi dôležitý  pre zdravie.  Väčšina európskych krajín šport nijako neobmedzuje.

 

img

 

Športovcom klesá výkonnosť a tréningy sa pre testovanie stávajú finančne nezvládateľnými. Pretože rodičia musia platiť za testovanie, aby sa ich deti mohli zúčastňovať na tréningoch. Deti sa tak uzatvárajúdo seba a do detských izieb.

 

Okrem športu ďalší problém

Rodičia sa často obracajú na školských psychológov o radu aj  s problémom zvýšenej úzkosti a strachu detí. Čím dlhšie trvá krízová situácia, tým sa deti začínajú čoraz viac báť o rodinu, o zdravie členov rodiny, majú strach z umierania a smrti členov rodiny.

 

img

 

Deti sú každodenne svedkami hrozivej situácie, uši majú nastražené a počúvajú všetky informácie, dokonca aj informácie o úmrtí mnohých ľudí, ktorí tejto chorobe podľahli. Sú veľmi citlivé a vnímavé, preto téma koronavírusu  vnáša do ich života strach a úzkosť.

 

Možno nevidia skutočné nebezpečenstvo pandémie. Vidia zákaz stretávať sa s kamarátmi, zákaz ísť na ihrisko, zíkaz cvičiť v telocvični, nemôcť robiť mnoho vecí. Zrazu prišli takmer o všetko, čo im spôsobovalo radosť.

 

Nemajú ešte skúsenosti, ako sa s takýmito hrozivými informáciami a s touto náročnou situáciou vysporiadať, nevedia, ako sa k tomu postaviť a pochopiť to. Buďme preto o niečo ohľaduplnejší! Pandémia samozrejme zasiahla i nás dospelých, no máme viac skúseností, než naše deti.  

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona