Idete lyžovať? Pozor, v Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 25 December 2016, 11:20 • 2 min
Idete lyžovať? Pozor, v Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - V najvyšších polohách Vysokých Tatier zatiaľ trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

slovakia

left justify in out

V ostatných pohoriach na Slovensku naďalej trvá malé lavínové nebezpečenstvo. Popoludní pri ďalšom snežení lavínové nebezpečenstvo stúpne a vo všetkých pohoriach na Slovensku bude mierne, t.j. druhý stupeň z päťdielnej stupnice. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

 

"Nový sneh je v teréne rozložený veľmi nerovnomerne a zatiaľ nie je previazaný so starým podkladom. Snehová pokrývka je ešte vzhľadom na malé množstvo nového snehu všeobecne dobre spevnená. Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky, obzvlášť na strmých svahoch. Lavínové nebezpečenstvo je veľmi lokálne. Pozornosť si vyžadujú najmä žľaby, depresie a terénne pasce, hlavne na záveterných orientáciách. Veľké spontánne lavíny sa zatiaľ nepredpokladajú. Riziko vzniku lavín vo Fatrách, Západných a Nízkych Tatrách je stále nižšie vzhľadom na malú výšku snehovej pokrývky," uviedol Lizuch.

 

Ráno bolo na horách zamračené a snežilo, miestami sa tiež vyskytovala hmla alebo nízka oblačnosť. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus 12 do mínus jeden stupeň Celzia. Fúkal čerstvý až silný, prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou do 50 kilometrov za hodinu, v nárazoch až do 80 kilometrov za hodinu.

 

Za posledných 24 hodín pripadlo do 15 centimetrov nového snehu. Sneh je v teréne uložený veľmi nerovnomerne. Väčšie množstvo snehu je v žľaboch s východnou a juhovýchodnou orientáciou, kde sa vytvárajú nebezpečné vankúše a dosky. Na hrebeňoch sa začínajú vytvárať preveje. Vplyvom oteplenia a striedania záporných nočných a kladných denných teplôt postupne sadá. Povrch snehu tvorí prachový sneh, ktorý sa ešte nepreviazal s tvrdou starou snehovou prikrývkou. Výška snehovej pokrývky je aj po tomto snežení pre toto obdobie však naďalej podpriemerná vo všetkých pohoriach na Slovensku, skonštatoval Lizuch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies