Detaily chýbajúce na výplatnej páske musí zamestnávateľ poskytnúť

NETKY.SK • 28 August 2012, 10:50 • 2 min
Detaily chýbajúce na výplatnej páske musí zamestnávateľ poskytnúť

Detaily chýbajúce na výplatnej páske musí zamestnávateľ poskytnúť - Radíme Zákonník práce (ZP) nevymedzuje presný obsah výplatnej pásky ani neurčuje povinnosť uviesť na páske pracovný čas. Zamestnanec však môže požiadať zamestnávateľa, aby mu predložil k

slovakia

left justify in out

imgZákonník práce (ZP) nevymedzuje presný obsah výplatnej pásky ani neurčuje povinnosť uviesť na páske pracovný čas. Zamestnanec však môže požiadať zamestnávateľa, aby mu predložil k nahliadnutiu doklady, na základe ktorých bola mzda vypočítaná. "Je povinnosťou zamestnávateľa takejto žiadosti vyhovieť," upozornila Katarína Bugriová z poradenskej spoločnosti Accace.

V praxi sa podľa nej stáva, že zamestnávatelia neuvedú na výplatnej páske odpracované hodiny, ale iba časový fond. Nadčasy sa snažia často skryť do prémií a pre zamestnanca tak stráca výplatná páska prehľadnosť. "Pri preplácaní nadčasov je zamestnávateľ povinný postupovať podľa Zákonníka práce, a teda zaplatiť zamestnancovi dosiahnutú mzdu za odpracovaný nadčas a tiež príslušné mzdové zvýhodnenie, čo je spravidla 25 % z priemerného zárobku," upozornila Bugriová.

Zákonník práce ukladá zamestnávateľovi v súvislosti s výplatou mzdy povinnosť vydať zamestnancovi doklad obsahujúci najmä údaje o jednotlivých zložkách mzdy. Takisto o jednotlivých plneniach poskytovaných v súvislosti so zamestnaním, o vykonaných zrážkach zo mzdy a o celkovej cene práce. Tú tvoria mzda, náhrady mzdy, náhrady za pracovnú pohotovosť a osobitne členené preddavky na zdravotné poistenie a jednotlivé kategórie sociálneho poistenia.

Podľa Zákonníka práce je tiež povinnosťou zamestnávateľa viesť evidenciu pracovného času, práce nadčas, nočnej práce, ako aj aktívnej a neaktívnej časti pracovnej pohotovosti zamestnanca. Evidencia musí zaznamenávať aj začiatok a koniec časového úseku, v ktorom zamestnanec vykonával prácu alebo mal nariadenú či dohodnutú pracovnú pohotovosť. Na požiadanie inšpektorátu práce je zamestnávateľ povinný túto evidenciu predložiť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies