Detailný pohľad na nové iPhony

NETKY.SK • 17 September 2013, 11:32 • 2 min
Detailný pohľad na nové iPhony

BRATISLAVA - Spoločnosť Apple minulý týždeň ukázala novú generáciu smartfónu iPhone, jeho lacnejší variant a celkom nový operačný systém iOS. Aké sú tieto novinky?

slovakia

left justify in out

Lacnejší iPhone 5C

Displej: 640×1136 pixelov, 4-palcový IPS LCD Fotoaparát: 8 megapixelov, automatické zaostrovanie Kamera: Full HD so stereo zvukom Webkamera: 1,2 megapixelov, HD video Pamäť: 16/32 GB, 1 GB RAM Procesor: 2-jadrový 1,3 GHz Grafika: 3-jadrový PowerVR SGX procesor Cena: od 410 eur

Celkom nový typ smartfónu iPhone má prívlastok 5C, údajne podľa slova cheap, teda lacný. V skutočnosti až tak lacný vôbec nie je, štartovacia cena 410 eur patrí mnohým hi-end smartfónom s otvoreným systémom Android.

Nový iPhone 5C je vyrobený z kombinácie hliníka a plastov, pričom zadný kryt a boky dostali celkom nový dizajn. Už žiadne ostré hrany a presné línie, na svoje si prišli obliny, plastické tvary a akási dizajnová hrubosť. Predná strana telefónu je prakticky rovnaká ako všetky ostatné verzie - dominuje jej veľký 4-palcový displej, hlavné hardvérové tlačidlo pod displejom, slúchadlo a webkamera s HD rozlíšením.

Displej je rovnaký ako v prípade pôvodného iPhone 5 - s rozlíšením 640×1136 pixelov ponúka špičkový obraz s bohatými detailmi a vďaka technológii IPS LCD s LED podsvietením aj krásne farby a perfektnú čitateľnosť v exteriéri.

Výkon telefónu je určený 2-jadrovým procesorom, 3-jadrovou grafikou a operačnou pamäťou 1 gigabajt. V porovnaní so 4-jadrovými a 12-jadrovými monštrami so systémom Android síce ide o radikálne nižšie čísla, avšak v spojení so systémom iOS fungujú výborne. Stačí si porovnať taký starší iPhone 4S s akýmkoľvek súčasným 4-jadrovým Android smartfónom. Práve výborná optimalizácia softvéru a hardvéru bola vždy dominantou spoločnosti Apple.

Fotoaparát v lacnejšom iPhone 5C má rozlíšenie 8 megapixelov a ponúka výbornú záznamovú kvalitu. Vo veľkej miere sa o ňu zasluhuje výkonný softvér, ktorý fotografie upravuje doslova “v priamom prenose”. Fotoaparát je vybavený LED diódou a pracuje s funkciami ako automatické zaostrovanie, zaostrovanie dotykom, detekcia tvárí, GPS označovanie snímkov a záznam Full HD videa.

iPhone 5S ako “super”

Displej: 640×1136 pixelov, 4-palcový IPS LCD Fotoaparát: 8 megapixelov, automatické zaostrovanie Kamera: Full HD so stereo zvukom, spomalé HD video Webkamera: 1,2 megapixelov, HD video Pamäť: 16/32/64 GB, 1 GB RAM Výkon: Apple A7, 2-jadrový procesor 1,7 GHz Cena: od 699 eur

Nová generácia smartfónu iPhone dostala, ako sa očakávalo, prívlastok S. Nejde teda o revolučnú úpravu, i keď niečo navyše smartfón napokon dostal. Tým niečím je nová generácia mobilného operačného systému iOS7, vylepšená kamera, nový výkonnejší procesor a kontroverzný snímač odtlačkov prstov. Cieľom inovácií je lepší používateľsky zážitok a zvýšenie bezpečnosti citlivých údajov.

Displej aj pamäte ostali rovnaké, zmeny sa dočkal spomenutý procesor uložený v novom čipsete Apple A7. Má opäť dve jadrá, avšak taktované na 1,7 GHz (pôvodne 1,3 GHz). Podľa výrobcu je výkon celého čipsetu dvojnásobný v porovnaní s predchádzajúcim a navyše pracuje so 64-bitovou technológiou. Apple iPhone 5S je prvým telefónom na svete, ktorý pracuje v 64-bitovom režime. Zároveň si však udržiava schopnosť spracovať aj doterajšie 32-bitové aplikácie.

Fotoaparát má naďalej rozlíšenie 8 megapixelov, podporený je však novým softvérom a dvojicou LED diód schopnou osvetliť tmavú scénu lepšie než kedykoľvek doteraz. Okrem toho dokáže zaznamenať aj 4-násobne spomalené videá vo formáte HD 1280×720 pixelov a Full HD video v bežnom režime. Z videa je možné navyše spomaliť iba určitú časť a vytvoriť tak efektné videá zachytávajúce napríklad krátke akrobatické výkony.

Kontroverzným prídavkom novej generácie smartfónu je snímač odtlačkov prstov. Umiestnený je v hlavnom tlačidle pod displejom a jeho úlohou je zastupovať tradičné písané heslo alebo rozoznávanie tváre vstavanou webkamerou. V určitých okruhoch, predovšetkým v internetových diskusiách, sa táto technológia nestretáva s nadšením.

Vznikajú obavy, že Apple sa stane najväčším dodávateľom odtlačkov prstov pre vládne inštitúcie USA na svete. Tieto obavy navyše naberajú na vážnosti v súvislosti s nedávno medializovaným projektom PRISM, pod záštitou ktorého vládne inštitúcie ako NSA mali možnosť sledovať internetovú komunikáciu obyvateľov USA a Európy. Apple už sľúbilo, že obraz odtlačku palca ostane uložený iba v telefóne pod označením Touch ID.

V každom prípade je snímač odtlačkov prstov významnou inováciou, ktorú sme doteraz videli iba v notebookoch. V nich je takáto technológia už pomerne bežnou záležitosťou a jej význam v ochrane citlivých údajov je nepopierateľný. Či budú na svoje dáta tak opatrní aj používatelia smartfónov, to ukáže čas. Platí však, že práve mobil v sebe nesie najviac informácií o tom, ako žijeme - prakticky všetko od toho, kedy ráno vstávame až po miesta, na ktorých sme sa zdržiavali.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona