Detailné FOTO z Pluta: Na povrchu vysoké hory, ale žiadne krátery

NETKY.SK • 16 Júl 2015, 10:21 • 2 min
Detailné FOTO z Pluta: Na povrchu vysoké hory, ale žiadne krátery

LAUREL - Vedci z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) predstavili v stredu v kontrolnom centre v Leureli (štát Maryland) prvé zo stoviek fotografií, ktoré zhotovila sonda New Horizons počas utorňajšieho preletu okolo trpasličej planétky Pluto.

slovakia

left justify in out

Na jednom zo záberov, urobenom vo vzdialenosti 77.000 kilometrov od povrchu Pluta - približne 90 minút pred maximálnym priblížením (12.500 kilometrov) - je vidieť doteraz nevídané detaily. Jedným z nich sú až 3350 metrov vysoké hory, vystupujúce z ľadového povrchu. Pohorie je takmer rovnako vysoké ako kanadské Skalisté hory, uviedla agentúra Reuters.

 

img

 

Podľa vedcov je ďalším zarážajúcim zistením absencia kráterov na povrchu Pluta. Domnievajú sa preto, že hory, ktorých vek je odhadovaný na iba 100 miliónov rokov, sú výsledkom kryovulkanizmu. Vyskytuje sa na mimozemských telesách a je podobný pozemskému vulkanizmu, len sopky chrlia hmotu ((vodu, oxid uhličitý, amoniak, metán, dusík a podobne) pri veľmi nízkych teplotách.

 

Veľké prekvapenie pripravil vedcom aj Cháron, najväčší mesiac Pluta, o ktorom si mysleli, že je geologicky nečinný. Namiesto toho sa na ňom takisto nachádzajú vysoké hory a obrie kaňony, ktoré sú dôkazom podpovrchových procesov. Na povrchu Chárona sa tiež nachádza veľmi tmavé miesto, ktorého pôvod si vedci zatiaľ nevedia vysvetliť.

 

img

 

Zaujímavé poznatky získali vedci už zo záberu kamery Ralph na palube sondy zhotovenom vo falošných farbách, ktorý zverejnili v utorok večer a zachytáva Pluto a Cháron. Farebné kontrasty boli zvýraznené zámerne, aby ukázali mimoriadnu geologickú komplexnosť oboch telies. Napríklad nedávno objavenú plochu v tvare srdca na Plute tvoria dve oblasti s veľmi odlišnou štruktúrou.

 

Sonda New Horizons teraz mieri hlbšie do Kuiperovho pásu, oblasti slnečnej sústavy za planétou Neptún, kde sa nachádzajú tisíce ľadových a kamenných telies podobných Plutu, ktoré tam zostali z počiatku vzniku slnečnej sústavy pred 4,6 miliardami rokov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona