Desivá štatistika: Alkohol zabije ročne 3,3 milióna ľudí!

NETKY.SK • 12 Máj 2014, 14:53 • 2 min
Desivá štatistika: Alkohol zabije ročne 3,3 milióna ľudí!

LONDÝN - Vyše tri milióny ľudí zomreli na konzumáciu alkoholu v roku 2012, pričom bezprostredné príčiny boli rôzne - od rakoviny až po násilie, informovala dnes Svetová zdravotnícka organizácia.

slovakia

left justify in out

V globálnej správe o alkohole a zdravotnom stave uviedla, že každý človek na svete, ktorý má 15 a viac rokov, vypije ročne v priemere 6,2 litra čistého alkoholu. Keďže však pije iba necelá polovica populácie - 38,3 percenta - vypijú v priemere 17 litrov čistého alkoholu na osobu ročne, napísala agentúra Reuters.
     

Podľa námestníka generálneho riaditeľa WHO pre chronické choroby a duševné zdravie Olega Čestnova nadmerné pitie zabíja viac mužov ako žien a zvyšuje riziko rozvoja vyše 200 chorôb.
     

"Treba robiť viac pre ochranu populácie pred negatívnymi dopadmi konzumácie alkoholu na zdravie," zdôraznil.
     

Najhoršie je, že 16 percent pijanov vo svete pije nárazovo, čo je pre zdravie najškodlivejšie. Najväčšie sociálne a zdravotné dopady konzumácie alkoholu sa prejavujú u chudobných ľudí, ktorí často nemajú kvalitnú zdravotnú starostlivosť a zvyčajne sú menej chránení funkčnou rodinou či komunitou.
     

Správa zhŕňa údaje zo 194 krajín a sleduje konzumáciu alkoholu, jej vplyv na verejné zdravie a opatrenia štátov.
     

Vyplýva z nej, že najviac alkoholu na osobu sa konzumuje v Európe. Globálne trendy ukázali, že konzumácia alkoholu v uplynulých piatich rokoch bola stabilná v Európe, Afrike a na oboch amerických kontinentoch a vzrástla v juhovýchodnej Ázii a západnom Tichomorí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona