Designovaného premiéra Abádího podporil Obama ale odmietol Málikí

NETKY.SK • 11 August 2014, 19:42 • 2 min
Designovaného premiéra Abádího podporil Obama ale odmietol Málikí

BAGDAD - Doterajší iracký premiér Núrí Málikí odmietol dnes rozhodnutie prezidenta Fuáda Masúma, ktorý poveril zostavením novej koaličnej vlády šiitského politika Hajdára Abádího.

slovakia

left justify in out

"Hajdar Abádí zastupuje len samého seba ... a my si vyhradzujeme právo napadnúť (prezidentovo) rozhodnutie na súde," uviedla Málikím vedená koalícia Právny štát vo vyhlásení, ktoré odvysielala iracká štátna televízia. 
     

Abádího vymenovanie podľa vyhlásenia odmietlo 43 z 53 z poslancov bloku Právny štát. 
     

Novému designovanému premiérovi naopak dnes v mene prezidenta USA Baracka Obamu telefonicky zablahoželal viceprezident Joe Biden. Vyjadril pritom plnú podporu Washingtonu snahám o skoré vytvorenie širokej irackej koaličnej vlády, ktorá by mala byť schopná účinne čeliť militantom z organizácie Islamský štát, uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu. 
     

Biden zatelefonoval aj irackému prezidentovi Masúmovi, pričom poverenie Abádího zostavením vlády označil za kľúčový medzník v politickom vývoji Iraku.  
     

Americké letectvo začalo minulý týždeň ciele Islamského štátu na severe Iraku. Obamova administratíva však dlho odkladala vojenský zásah s argumentom, že čaká na vytvorenie novej irackej vlády. Predstavitelia Bieleho domu a Pentagónu sa neoficiálne vyjadrovali v tom zmysle, že Spojené štáty neposkytnú Iraku výraznejšiu pomoc, ak irackým premiérom zostane Núrí Málikí. Kontroverzne vnímaný šiitský líder však trvá na svojom pôsobení na čele vlády aj v ďalšom funkčnom období. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies