Desiatym povojnovým prezidentom Nemecka je Christian Wulff

NETKY.SK • 1 Júl 2010, 08:07 • 2 min
Desiatym povojnovým prezidentom Nemecka je Christian Wulff

Desiatym povojnovým prezidentom Nemecka je Christian Wulff - Politika Za nového, v poradí desiateho povojnového nemeckého prezidenta zvolili dnes členovia Spolkového zhromaždenia v Berlíne až v treťom kole kandidáta strán vládnucej koalície CDU, CSU a FDP

slovakia

left justify in out

Za nového, v poradí desiateho povojnového nemeckého prezidenta zvolili dnes členovia Spolkového zhromaždenia v Berlíne až v treťom kole kandidáta strán vládnucej koalície CDU, CSU a FDP Christiana Wulffa (51), ktorý doteraz pôsobil ako predseda dolnosaskej krajinskej vlády.
      Vo funkcii hlavy štátu nahradí Horsta Köhlera, ktorý 31. mája reagoval na kritiku svojich kontroverzne vnímaných výrokov o prítomnosti nemeckých vojakov v Afganistane prekvapujúcou demisiou, a to iba rok po znovuzvolení do funkcie prezidenta.
      Vládneho kandidáta podporilo v treťom kole 625 voliteľov 1244-členného Spolkového zhromaždenia.
      Za jeho hlavného súpera Joachima Gaucka, obľúbeného nestraníka a niekdajšieho východonemeckého aktivistu za občianske práva, ktorého vyslali do súboja Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) a Zelení, hlasovalo 494 prítomných.
      Hlasovania sa tentoraz zdržalo až 121 voliteľov.      
      Kandidáti strany Ľavica Luc Jochimsenová a ultrapravicovej NPD Frank Rennicke pred tretím kolom stiahli svoju kandidatúru. Väčšina zástupcov Ľavice pred tretím kolom avizovala, že sa zdrží hlasovania.
      "Zvolenie veľmi rád prijímam a teším sa na zodpovednú úlohu," vyhlásil Wulff v príhovore bezprostredne po oznámení výsledkov.
      Wulff v prvých dvoch kolách nezískal dostatok hlasov, hoci CDU, CSU a FDP mali dokopy o 21 voliteľov viac ako bola potrebná absolútna väčšina 623 hlasov, čo svedčí o rozporoch vo vládnucej koalícii. Dokonca aj volitelia z radov FDP dali najavo, že podporia Gaucka.
      Wulff je po Gustavovi Heinemannovi (1969) a Romanovi Herzogovi (1994) len treťou hlavou štátu, ktorú zvolili až v treťom kole.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies