Desiatky tisíc Kurdov utekajú pred radikálmi z IŠ

NETKY.SK • 20 September 2014, 18:21 • 2 min
Desiatky tisíc Kurdov utekajú pred radikálmi z IŠ

ANKARA - Turecká vláda v sobotu potvrdila príchod desiatok tisíc kurdských utečencov zo Sýrie, odkiaľ utiekli pred postupujúcimi radikálmi z organizácie Islamský štát.

slovakia

left justify in out

Podľa Turkov prekročilo v piatok otvorenú 30-kilometrovú časť hranice až 60-tisíc ľudí z pohraničných dedín a ďalšie tisíce čakajú na hraniciach Dôvodom sú obavy z priameho útoku obávaných extrémistov, ktorí kontrolujú rozsiahle územia severu Iraku a Sýrie. Panujú totiž obavy z masarky v pohraničnom meste Kobane.

 

Sunnitskí povstalci z Islamského štátu obsadili rozsiahle územia na severe Iraku aj v Sýrii, kde následne vyhlásili islamský kalifát. Medzinárodné spoločenstvo ich považuje za globálnu hrozbu a niektoré arabské krajiny pod vedením USA formujú zoskupenie na ich zastavenie. Americký prezident Barack Obama minulú stredu oznámil rozšírenie leteckých útokov na pozície Islamského štátu v Iraku a spustenie nových na území Sýrie. V Iraku doteraz Američania uskutočnili 174 leteckých útokov proti Islamskému štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies