Desiatky Rusov si pripomenuli neúspešný puč spred 25 rokov

NETKY.SK • 20 August 2016, 07:24 • 2 min
Desiatky Rusov si pripomenuli neúspešný puč spred 25 rokov

MOSKVA - Niekoľko desiatok Rusov sa dnes zhromaždilo v Moskve, aby si pripomenuli 25. výročie pokusu o prevrat, ktorý predznamenal pád Sovietskeho zväzu. Informáciu priniesla agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Osem komunistických funkcionárov sa 19. augusta 1991 chopilo moci a nechalo zatknúť vtedajšieho prezidenta Sovietskeho zväzu Michaila Gorbačova.

 

Proti komunistickému pokusu o prevrat a moci tajných služieb následne v uliciach Moskvy protestovali tisíce Rusov. Na proteste proti puču verejne vystúpil aj neskorší prvý ruský prezident Boris Jeľcin.


Niekoľko dní nato boli pučisti porazení, čo predznamenalo rozpad Sovietskeho zväzu na konci roka 1991. Zmarenie prevratu bolo vnímané ako triumf demokracie a občianskych slobôd v Rusku.


Zmienený pokus o prevrat a s ním súvisiaci protest je v Rusku len zriedka predmetom verejnej debaty a nedostáva sa mu mediálnej pozornosti, píše AP.


Mnohí Rusi, ktorí sa na proteste pred štvrťstoročím zúčastnili, neskôr vnímali rozpad Sovietskeho zväzu a prechod Ruska na trhovú ekonomiku s rozčarovaním.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona