Desiatky podozrivých z útokov proti kresťanom v Egypte postavia pred súd

NETKY.SK • 22 Máj 2017, 06:31 • 2 min
Desiatky podozrivých z útokov proti kresťanom v Egypte postavia pred súd

KÁHIRA - Prípadom 48 osôb podozrivých z podielu na bombových útokoch, ktorých terčom boli kostoly v rôznych častiach Egypta, sa bude zaoberať vojenský súd.

slovakia

left justify in out

Rozhodol o tom dnes egyptský generálny prokurátor Nabíl Sádik. Skupina údajných militantných islamistov je spájaná s odpálením náloží samovražednými útočníkmi v mestách Káhira, Alexandria a Tantá, kde v decembri a apríli zahynulo najmenej 75 ľudí, prevažne koptských kresťanov, a mnoho ďalších utrpelo zranenia.

 

Tie isté osoby sa budú zodpovedať aj z podielu na usmrtení ôsmich policajtov, ktorých stanovište ležiace 600 kilometrov juhozápadne od Káhiry napadli útočníci v januári.

 

K útokom na koptské kostoly v Egypte sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS), ktorá pohrozila ďalšími akciami namierenými proti tamojšej kresťanskej menšine.

 

Podľa vyhlásenia generálneho prokurátora sú obvinení príslušníkmi IS a získali vojenský výcvik v táboroch tejto organizácie mimo Egypta. Islamistickí extrémisti vystupňovali svoje útoky v Egypte, keď armáda v roku 2013 zvrhla riadne zvoleného, islamisticky orientovaného prezidenta Muhammada Mursího.

 

Odvtedy zabili veľký počet príslušníkov egyptských bezpečnostných síl. K násiliu dochádza najmä v provincii Severný Sinaj.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies