Desiatky krajín prejavili podporu Venezuele v konfrontácii s USA

NETKY.SK • 14 Február 2019, 22:28 • 2 min
Desiatky krajín prejavili podporu Venezuele v konfrontácii s USA

NEW YORK - Rusko a Čína sa vo štvrtok na pôde Organizácie Spojených národov pripojili ku Kube, Iránu, KĽDR a ďalším krajinám, aby vyjadrili podporu Venezuele v konfrontácii so Spojenými štátmi. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Venezuelský minister zahraničných vecí Jorge Arreaza novinárom povedal, že novovzniknutá skupina približne 50 krajín v najbližších dňoch podnikne kroky s cieľom "upozorniť na nebezpečenstvá, ktorým ľudia jeho krajiny v súčasnosti čelia".

 

"My všetci máme právo žiť bez hrozieb o použití sily a bez zavedenia nelegálnych nátlakových opatrení," povedal.

Arreaza neuviedol podrobnosti ohľadom plánovaných krokov, vyzval však všetky krajiny OSN, aby "sa pripojili ku skupine v obrane medzinárodného práva".

 

Členské krajiny OSN sú podľa AFP rozdelené na tie, ktoré lídra venezuelskej opozície Juana Guiadóa, ktorý sa 23. januára vyhlásil za dočasného prezidenta, a na krajiny stojace pri prezidentovi Nicolásovi Madurovi. Spojené štáty a niekoľko ďalších krajín Guaidóa uznali za legitímnu hlavu štátu.

 

 

Washington na hranice Kolumbie s Venezuelou poslal humanitárnu pomoc, Maduro jej však zakázal vstup do krajiny. Spojené štáty obvinil, že balíčky s pomocou používajú ako politický nástroj s cieľom dosiahnuť zmenu režimu v jeho krajine.

 

Americký prezident Donald Trump v stredu Madura vyzval, aby do Venezuely vpustil potravinovú pomoc a odmietol vylúčiť možnosť americkej vojenskej intervencie.

 

Kubánska vláda v stredu oznámila, že zaznamenala príchod amerických jednotiek špeciálneho určenia na viaceré letiská v karibskom regióne blízko Venezuely.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona