Desiatky europoslancov podpísali petíciu proti zámerom tureckého vedenia

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 08:52 • 2 min
Desiatky europoslancov podpísali petíciu proti zámerom tureckého vedenia

BRUSEL - Desiatky europoslancov podporili petíciu proti plánovanému zrušeniu imunity zákonodarcov tureckého parlamentu. Rozprava o tomto zámere sa v Ankare začala včera.

slovakia

left justify in out

Prvé z dvoch hlasovaní o príslušnej novele ústavy sa očakáva v noci na stredu. Druhé rozhodujúce je naplánované na piatok. Na zmenu súčasnej ústavy je potrebná podpora dvojtretinovej väčšiny poslancov, čo je 367 hlasov. Na vypísanie referenda o danej otázke postačí 330 hlasov.

 

Europoslanci v petícii pod názvom "Umlčať opozíciu nie je správna cesta na riešenie problémov" vyjadrujú hlboké znepokojenie nad zámerom tureckej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Je jasné, že tento krok smeruje predovšetkým proti opozičnej prokurdskej Ľudovodemokratickej strane (HDP), konštatujú v texte dokumentu a poznamenávajú, že to limituje prácu parlamentu a predstavuje porušenie demokratických princípov.

 

Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

 

Na odobratie imunity zákonodarcom HDP vyzval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý ich obvinil, že sú predĺženou rukou mimo zákon postavenej Strany kurdských pracujúcich (PKK) v parlamente.

 

Ľudovodemokratická strana v uplynulých dňoch označila navrhované zrušenie imunity poslancov za jasný útok na tureckú opozíciu.

 

"Už aj tak krehká parlamentná demokracia v Turecku je vystavená novému totalitnému útoku," napísalo vedenie HDP v liste predsedovi Európskeho parlamentu (EP) Martinovi Schulzovi.

 

Hromadné zrušenie imunity by sa malo dotknúť viac ako štvrtiny zákonodarcov, celkovo 136 z 550 členov poslaneckého zboru, najmarkantnejšie však klubu HDP, u ktorého by sa týkalo 50 z 59 zákonodarcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies