Desiatku ruských špiónov deportovali z krajiny

NETKY.SK • 9 Júl 2010, 07:21 • 2 min
Desiatku ruských špiónov deportovali z krajiny

Desiatku ruských špiónov deportovali z krajiny

slovakia

left justify in out

Desiatku odhalených ruských špiónov deportovali vo štvrtok zo Spojených štátov. Skupina odcestovala z New Yorku do Moskvy krátko po tom, ako sa na súde priznala ku konšpirácii v prospech zahraničnej vlády.
      Členov špionážnej siete súd odsúdil na čas strávený vo väzbe, zároveň bolo rozhodnuté o ich vyhostení z krajiny. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa americkej súdnej moci.  
      Za desiatku špiónov Moskva prepustí na slobodu štyroch ruských občanov odsúdených za spoluprácu so západnými tajnými službami. Ide o najväčšiu výmenu špiónov od konca studenej vojny.
      Desaťčlennú skupinu ruských občanov zatkla americká FBI 27. júna v New Yorku, Massachusetts a Virgínii. Za úlohu mali infiltrovať sa do vysokých politických kruhov v USA a získavať dôverné informácie.
      Či títo agenti poskytli Rusku významnejšie tajné informácie, je podľa agentúry AP otázne.
      "Nikto z daných ľudí podľa mojich poznatkov neposkytol žiadne informácie, ktoré by sa nedali získať na internete," uviedol Robert Baum, obhajca jednej z obžalovaných Anny Chapmanovej.
      Ruský prezident Dmitrij Medvedev podľa dnešného oznámenia Kremľa podpísal dekrét o udelení milosti štvorici odsúdených. Sú to vojenský analytik Igor Suťagin, dvojitý agent Alexander Zaporožskij, Gennadij Vasilenko a Sergej Skripal. Rusko súhlasilo, aby sa spolu s členmi svojich rodín vysťahovali do USA, uviedla agentúra RIA Novosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona