Deschamps apeluje na hrdosť hráčov nosiť dres Les Bleus

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 12:35 • 2 min
Deschamps apeluje na hrdosť hráčov nosiť dres Les Bleus

MARSEILLE - Dlhé 58-ročné čakanie sa skončilo. Na veľkom turnaji francúzski futbalisti úhlavného rivala z Nemecka pokorili po dlhých rokoch práve v najvhodnejšej chvíli.

slovakia

left justify in out

Vo štvrtkovom semifinále EURO 2016 v Marseille domáci majstrov sveta vyprevadili z turnaja po výhre 2:0, o ktorú sa dvoma gólmi zaslúžila najväčšia strelecká hviezda šampionátu Antoine Griezmann z Atletica Madrid. Scéna je tak pripravená na finále, v ktorom sa "Les Bleus" v nedeľu 10. júla stretnú v Paríži s Portugalskom vedeným Cristianom Ronaldom.

 

Semifinálové vyradenia z MS 1982 aj 1986 sú zabudnuté. V tábore Francúzov ale žiadne veľké oslavy nezavládli. Majú iba tri dni na to, aby sa čo najlepšie pripravili na veľké finále, pričom ich súper im môže spôsobiť ešte väčšie problémy ako vo štvrtok Nationalelf. Mužstvo trénera Joachima Löwa, ktoré vyradilo v osemfinále slovenského debutanta na turnaji jasne 3:0, bolo v semifinále herne lepšie. Vypracovalo si aj dosť šancí, ale zlyhalo v efektivite ich premieňania. Prísna, ale podľa pravidiel jasná penalta, predzápasové straty suspendovaného stopéra Matsa Hummelsa a zranených Maria Gomeza aj Samiho Khediru, resp. v zápase aj zranenie stopéra Jeromea Boatenga, boli na Nemcov príliš. História je ale na strane mužstva Didiera Deschampsa. Francúzi hrali doma dve veľké finále - ME 1984 a MS 1998 - a obe vyhrali. Za éry Michela Platiniho zdolali Španielov 2:0, v ére Deschampsa a Zinedina Zidana Brazílčanov 3:0.

 

Portugalsko bude mať na oddych o deň viac, čo môže i nemusí zohrať úlohu. "Máme pred finále len tri dni, to je veľmi málo, aby sme si toto víťazstvo vychutnávali. Výhra v semifinále bola nesmierne dôležitá, no nedeľňajšie finále bude oveľa dôležitejšie. Urobíme všetko preto, aby sme do nedeľňajšej konfrontácie išli v čo možno najlepšom stave," citovala bývalého majstra sveta i Európy Deschampsa agentúra DPA.

 

Ten si dobre pamätá spanilé ťaženie Francúzov na prelome tisícročí, veď ako kapitán dvíhal nad hlavu najcennejšie trofeje. "Mám vlastné skúsenosti z oboch finále ako hráč. Som pyšný ako tréner, ale najmä som hrdý na hráčov. Niežeby som nebol aj osobne šťastný, ale som šťastný najmä kvôli mojim hráčom. Dobre totiž viem, čo to pre mňa znamenalo, keď som mal oblečený reprezentačný dres, lebo to boli tie najlepšie momenty mojej kariéry. Pre hráčov by nemalo byť nič viac ako nosiť dres Francúzska. Áno, možno to niekedy tak nebolo, ale teraz si dobre uvedomujú, čo môžu dať ľuďom, keď tento dres majú na sebe." Len málo krajín dokáže napísať také futbalové tímové drámy ako práve Francúzi. Po MS 2010 v JAR sa vracali domov v hanbe po hráčskom štrajku voči trénerovi Raymondovi Domenechovi. Teraz domácich traumatizovala kauza Karima Benzemu. No Francúzi sú napokon vo vytúženom finále.

 

Tréner Nemecka Löw po vyradení povedal, že ho Francúzi presvedčili viac ako Portugalci. Tí ale pod vedením trénera Fernanda Santosa ťahajú sériu 13 súťažných zápasov bez prehry. Na šampionáte síce vyhrali iba raz po 90 minútach, no zdá sa, že sa forma vracia ich kapitánovi CR7. Aj preto je Deschamps pred vrcholom opatrný. "Máme svoje šance uspieť, ale rovnako na tom je aj Portugalsko. To, že sme domáci, a že sme vyradili Nemecko, nám nedáva žiadnu špeciálnu silu. Máme veľké sebavedomie, ale to má aj Portugalsko. Históriu sme už zmenili, keďže to bol dlhý čas, čo sme Nemcov zdolali na veľkom podujatí (od roku 1958-pozn.). Ale dnes to nič neznamená. Ideme do finále a tam sa pobijeme o trofej," uzavrel 47-ročný kouč.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies