Desaťtisíce prišli na blahoslavenie kňaza zabitého mafiou

NETKY.SK • 25 Máj 2013, 12:23 • 2 min
Desaťtisíce prišli na blahoslavenie kňaza zabitého mafiou

PALERMO - Desaťtisíce ľudí sa v metropole talianskeho ostrova Sicília zúčastnili na sobotňajšom blahoslavení kňaza, ktorého pred 20 rokmi zabili predstavitelia mafie.

slovakia

left justify in out

Usmrtenie Otca Giuseppeho "Pina" Puglisiho obrátilo verejnú mienku proti hlboko zakorenenému organizovanému zločinu na Apeninskom polostrove. Na ceremónii na palermskom futbalovom štadióne sa zúčastnil aj minister vnútra Angelino Alfano a šéfka rezortu spravodlivosti Annamaria Cancellieriová. Puglisiho označil Vatikán za mučeníka, čo umožnilo jeho blahoslavenie ako prvý krok k jeho vyhláseniu za svätého. Giuseppeho brat Gaetano sa však dávnejšie vyjadril, že by "radšej videl svojho brata živého ako blahoslaveného" a taktiež poukázal na to, že "cirkev ho teraz oslavuje, no keď Pino potreboval pomoc, nikto mu nepomohol".

Duchovného, ktorý verejne brojil proti mafii, zastrelili v palermskej štvrti Brancaccio v roku 1993 v deň jeho 56. narodenín. Na jeho vražde sa podieľali štyria muži, pričom kňaz si pôvodne myslel, že ide o ozbrojený prepad. Podľa vrahov im po uvedomení si situácie s úsmevom na perách povedal, že na nich "už čakal". Dvaja z páchateľov dostali doživotné tresty a neskôr sa stali kľúčovými svedkami v boji proti mafii. Jeden z nich sa stal oddaným katolíkom a druhý, ktorý stlačil spúšť zbrane, nedávno vyšetrovateľom povedal, že ho stále straší Puglisiho úsmev.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona