Desaťtisíce Poliakov protestujú proti novej vláde

NETKY.SK • 23 Január 2016, 16:55 • 2 min
Desaťtisíce Poliakov protestujú proti novej vláde

VARŠAVA - Desaťtisíce Poliakov vyšli dnes do ulíc v metropole Varšava a ďalších 35 miest protestovať proti politike novej konzervatívnej vlády, ktorú označujú za antidemokratickú. Informovala o tom poľská televízna stanica TVN24.

slovakia

left justify in out

Mottom protestných pochodov, ktoré zorganizoval poľský Výbor na obranu demokracie, je slogan "na obranu tvojej slobody". Množstvo demonštrantov nieslo vlajky Poľska a EÚ.


Podobné akcie, aj keď v menšom rozsahu sa v krajine konajú už od novembra, odvtedy, ako vo voľbách zvíťazila konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS), uviedla agentúra AP. PiS totiž po svojom nástupe do úradu podnikla kroky, ktorými obmedzila právomoci ústavného súdu, zvýšila kontrolu štátnych médií a znásobila aj policajný dozor v krajine.


"Nie sme revolucionári," povedal Mateusz Kijowski, riaditeľ Výbor na obranu demokracie. "Revolucionári chcú totiž veci zničiť. My chceme ochrániť demokraciu a slobodu v Poľsku," dodal.


Podporovatelia poľskej vlády na demonštrácie zareagovali tak, že na sociálnych sieťach zverejnili množstvo obrázkov, na ktorých zobrazovali demonštrantov ako bábky v rukách úradníkov z EÚ.


Európska komisia začala pred necelými dvoma týždňami predbežné vyšetrovanie dodržiavania princípov právneho štátu v Poľsku. Nová poľská vláda totiž krátko po svojom vstupe do úradu presadila reformu, ktorou sa snaží dostať pod kontrolu verejnoprávne médiá, a zmenila aj zákon o ústavnom súde.


Demonštrácie proti vláde sa dnes konali vo Varšave, Lodži, Poznani, Vroclave, Lubline, Gdaňsku a v mnohých ďalších mestách. Obdobné akcie boli na dnes naplánované aj v zahraničí, konať sa mali pred poľskými ambasádami v Bruseli, Berlíne, Londýne, Paríži, Štokholme, Viedni, ale aj v Los Angeles, San Franciscu, Melbourne a inde.



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies