Desaťtisíce odberateľov v Británii sú po víchrici bez elektriny

NETKY.SK • 13 Február 2014, 11:51 • 2 min
Desaťtisíce odberateľov v Británii sú po víchrici bez elektriny

LONDÝN - Silná víchrica, ktorá sa v stredu prehnala Britániou, spôsobila obmedzenia v doprave ako aj prerušenie dodávok elektriny pre desaťtisíce domácností a podnikov naprieč Walesom i Anglickom.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia zväzu dodávateľov, na ktoré sa odvoláva spravodajský portál BBC, zostávalo v ranných hodinách bez elektriny približne 80-tisíc odberateľov, zatiaľ čo 145 tisícom ďalších sa dodávky podarilo medzičasom obnoviť. Vietor s nárazmi do 180 kilometrov za hodinu zasiahol predovšetkým územie Walesu, obmedzenia v železničnej a cestnej doprave však pocítili aj v Anglicku, kde na mnohých miestach pokračujú povodne v dôsledku mimoriadne výdatných dažďov počas uplynulých dní a týždňov. Viaceré železničné trate a cesty museli uzavrieť, pričom vo vyššie položených oblastiach spôsobilo dodatočné problémy sneženie. BBC tiež informuje o prípade staršieho muža, ktorého na juhozápade Anglicka pravdepodobne usmrtil elektrický prúd, keď sa pokúšal hýbať stromom dotýkajúcim sa vedenia.

Podľa britských meteorológov by sa malo počasie vo štvrtok o niečo zlepšiť, vietor by však mohol od piatku opäť zosilnieť v dôsledku tlakovej níže nad Atlantikom. Britský premiér David Cameron má vo štvrtok predsedať prvému zasadnutiu špeciálneho vládneho výboru pre odstraňovanie následkov povodní, pre ktoré zrušil budúcotýždňovú cestu na Blízky východ. Niektoré časti Anglicka a Walesu zažívajú najvýdatnejšie dažde za takmer 250 rokov a voda tu v počas uplynulých týždňov zaplavila tisíce domov. Podľa údajov BBC platí na území anglických grófstiev Berkshire, Surrey a Somerset naďalej najvyšší stupeň povodňovej pohotovosti a do protipovodňových prác momentálne nasadzujú aj stovky vojakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona