Desaťtisíce ľudí protestovali proti zákonu obmedzujúcemu interrupcie

NETKY.SK • 1 Február 2014, 17:30 • 2 min
Desaťtisíce ľudí protestovali proti zákonu obmedzujúcemu interrupcie

MADRID - Desaťtisíce ľudí sa dnes zhromaždili v centre španielskeho hlavného mesta Madrid na protest proti pripravovanému zákonu o obmedzení interrupcií, ktorý presadzuje vláda premiéra Mariana Rajoya, ale ktorý zároveň vytvoril výrazné vnútrostranícke spory v jeho Ľudovej strane (PP).

slovakia

left justify in out

Dnešná demonštrácia proti dlho ohlasovanej novele zákona upravujúceho možnosti umelého prerušenia tehotenstva, ktorú zorganizovali viaceré organizácie na ochranu práv žien, bola zatiaľ najväčšia, zišli sa na nej protestujúci z celej krajiny, napísala agentúra Reuters.

Pred štyrmi rokmi vláda pod vedením socialistického premiéra Josého Luisa Zapatera presadila zákon, umožňujúci interrupcie v prvých 14 týždňoch tehotenstva. Súčasná vláda to chce obmedziť len na prípad znásilnenia alebo vážneho rizika ohrozenia života matky počas tehotenstva.

Vláda návrh zákona odobrila v decembri, no zatiaľ sa nedostal na prerokovanie do parlamentu.

Na základe kritiky zo strany niektorých poslancov PP, že Rajoy pred predložením zákona preň nezabezpečil jednoznačnú vnútrostranícku podporu, premiér avizoval, že je ochotný urobiť ústupky.

Za zmenu hovoria i prieskumy verejnej mienky, ktoré naznačujú, že PP v ostatných mesiacoch výrazne stratila podporu na úkor opozičnej Španielskej socialistickej robotníckej strany (PSOE).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies