Desaťtisíce Írov opäť protestovali proti interrupciám

NETKY.SK • 7 Júl 2013, 12:43 • 2 min
Desaťtisíce Írov opäť protestovali proti interrupciám

Dublin: Ministri odsúhlasili začiatkom mája návrh zákon o ochrane života počas gravidity, ktorý povoľuje vykonanie interrupcie v prípade ohrozenia života matky, čo zahŕňa aj matkine samovražedné sklony.

slovakia

left justify in out

Ulicami írskeho Dublinu v sobotu pochodovalo vyše 35.000 odporcov interrupcií, protestujúcich proti plánom vlády na legalizáciu umelého prerušenia tehotenstva v prípade ohrozenia života matky. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej išlo o najväčší z série pro-life protestov v Írsku z posledných mesiacov. 

Ministri írskej vlády odsúhlasili začiatkom mája návrh zákon o ochrane života počas gravidity, ktorý povoľuje vykonanie interrupcie v prípade ohrozenia života matky, čo zahŕňa aj matkine samovražedné sklony. 

Očakáva sa, že na budúci týždeň kontroverznú legislatívu schváli parlament. Demonštranti počas sobotňajšieho pochodu vyzývali premiéra Endu Kennyho, aby návrh zákona stiahol, alebo ho predložil národu na schválenie v referende. 

Vláda chce podľa vlastných vyjadrení ukončiť dve desaťročia právneho chaosu v otázke interrupcii. Ústava prevažne katolíckeho Írska síce umelé prerušenie tehotenstva zakazuje, ale najvyšší súd v roku 1992 pripustil interrupciu v prípade bezprostredného ohrozenia života matky. Doteraz chýbal vykonávací zákon, ktorý by rozhodnutie najvyššieho súdu uviedol do praxe. 

Medzi stúpencov uvoľnenia pravidiel patria hlavne príslušníci mladšej sekulárnejšie zmýšľajúcejšej generácie, ktorí chcú, aby už írske ženy nemuseli za interrupciami cestovať do susednej Británie.

Bezprostredným impulzom k legislatívnej zmene bola vlaňajšia smrť ženy, ktorá zomrela počas komplikovaného spontánneho potratu po tom, čo lekári odmietli jej opakované žiadosti o interrupciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona