Desaťtisíce demonštrovali proti zavedeniu vodného a stočného v Írsku

NETKY.SK • 22 Marec 2015, 10:41 • 2 min
Desaťtisíce demonštrovali proti zavedeniu vodného a stočného v Írsku

DUBLIN - Desaťtisíce Írov v stredu vyšli do centra metropoly Dublin s cieľom vyjadriť nespokojnosť s blížiacim sa zavedením vodného a stočného, ktoré je súčasťou dohody o finančnej pomoci medzi Írskom, EÚ a MMF spred piatich rokov.

slovakia

left justify in out

Sobotňajšia demonštrácia sa konala pod dlhšej odmlke od minuloročných mohutných protestov za účasti desiatok tisíc ľudí. Vláda reagovala uvoľnením nariadení a stanovením paušálu namiesto platieb za presnú spotrebu vody. Platby by sa pre domácnosti mali od mája pohybovať maximálne 260 eur ročne. Doteraz išli poplatky na vodu zo všeobecne platených daní.


Vláda v Dubline pod tlakom EÚ a MMF schválila vodné a stočné, pričom doteraz bola ostrovná krajina jednou z posledných západných krajín, kde sa vôbec nekontrolovala spotreba vody. Okrem snahy prinútiť Írov k rozumnejšiemu narábaniu s vodou, chce vláda získať zdroje na investície do infraštruktúry. Obyvatelia poukazujú na nekvalitu vody v domácnostiach a preto sa proti nariadeniu búria. Vodárne však argumentujú, že zo súčasných príjmov nedokážu kvalitu dodávanej vody zlepšiť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies