Desaťtisíce Bulharov protestovalo proti vysokým cenám elektriny

NETKY.SK • 18 Február 2013, 08:09 • 2 min
Desaťtisíce Bulharov protestovalo proti vysokým cenám elektriny

Desaťtisíce Bulharov protestovalo proti vysokým cenám elektriny - Politika Desaťtisíce Bulharov protestovali v nedeľu vo viac ako 20 mestách proti vysokým cenám elektriny. Išlo o najmasovejšie demonštrácie za osem dní od začiatku protestov, uviedla agentú

slovakia

left justify in out

img

Desaťtisíce Bulharov protestovali v nedeľu vo viac ako 20 mestách proti vysokým cenám elektriny. Išlo o najmasovejšie demonštrácie za osem dní od začiatku protestov, uviedla agentúra Reuters.

Demonštranti požadovali odstúpenie vlády a opätovné zoštátnenie distribučných sietí. Terčom ich hnevu sa stali sídla zahraničných elektrárenských firiem. Na poriadkové sily hádzali vajcia a fľaše a pálili svoje účty za elektrinu.

Elektrická rozvodná sieť v Bulharsku je rozdelená do troch oblastí, ovládaných českými firmami ČEZ a Energo-Pro a rakúskou EVN. Ceny elektriny sú v najchudobnejšej krajine Európskej únie politicky citlivou témou, pretože tvoria značnú časť mesačných výdavkov, a to najmä v zime.

Viac ako 2000 ľudí zablokovalo diaľnicu do Grécka neďaleko mesta Dupnica, v Sofii sa postavili do cesty autám na známom Orlom moste. V hlavnom meste polícia zatkla pri zrážkach štyroch demonštrantov, ktorí sa snažili dostať k sídlu firmy ČEZ.

Najväčšia demonštrácia, na ktorej sa zúčastnilo viac ako 10.000 ľudí, sa konala v meste Varna. Tamojšia radnica tam na znak podpory protestov stiahla bulharskú vlajku na pol žrde.

Bulharský minister hospodárstva Deljan Dobrev v reakcii na protesty novinárom povedal, že vláda v najbližších dňoch rozhodne o tom, či existujú dôvody na odňatie licencie distribútorom elektriny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona