Desaťročné dievčatá smú nosiť do školy moslimské šatky

NETKY.SK • 23 September 2014, 14:55 • 2 min
Desaťročné dievčatá smú nosiť do školy moslimské šatky

ISTANBUL - Turecko zrušilo zákaz nosenia moslimských šatiek (hidžábu) v školách, čím povolilo len desaťročným dievčatám piateho ročníka zahaliť si hlavu.

slovakia

left justify in out

Turecko tak urobilo ďalší krok k zrušeniu obmedzení vyjadrovania náboženskej príslušnosti na verejnosti. Vláda, ktorá má korene v politickom islame, už zrušila zákaz nosenia moslimských šatiek na univerzitách a v štátnych inštitúciách, čím zrušila obmedzenia pochádzajúce z čias založenia sekulárnej Tureckej republiky, ktorá vznikla v roku 1923 po rozpade Osmanskej ríše.

 

"Naše študentky túžobne očakávali ukončenie zákazu," povedal v pondelok vicepremiér Bulent Arinc po zasadnutí vlády. "Zrušenie zákazu sa týka stredných škôl a univerzít, nie základných škôl," povedal Avci pre turecké vysielanie CNN. Podľa islamských zvykov si dievčatá majú zahaliť vlasy, keď sa dostanú do puberty. 

 

Vláda zrušila zákaz nosenia hidžábu v štátnom sektore a na univerzitách v roku 2013 po niekoľkoročnom tlaku. Zákaz bol považovaný za zasahovanie do práv žien, dokonca zo strany niektorých sekulárnych Turkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies