Desať štátov eurozóny bude znova rokovať o dani z finančných transakcií

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 14:36 • 2 min
Desať štátov eurozóny bude znova rokovať o dani z finančných transakcií

VIEDEŇ - Desať z 19 členov eurozóny, vrátane Slovenska, ktoré pracujú na zavedení spornej dane z finančných transakcií, sa vo štvrtok 16. júna zíde na rokovaniach v Luxembursku.

slovakia

left justify in out

Ministri financií Európskej únie (EÚ) majú totiž na piatok 17. júna naplánovanú spoločnú schôdzu a jedným z bodov je aj pokrok pri rokovaniach o tejto dani. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na vyhlásenie rakúskeho ministra financií Hansa Jörga Schellinga.

Schelling už minulý týždeň upozornil, že od projektu môžu odstúpiť ďalšie štáty, čo by znamenalo jeho koniec.

 

Stúpenci dane argumentujú, že finančný sektor, ktorý mnohí považujú za zdroj nedávnej globálnej krízy, sa bude po zavedení dane správať zodpovednejšie. Kritici zase oponujú, že to zvýši jeho náklady, čo môže viest k presmerovaniu investícií z Európy do iných regiónov sveta.

 

Vo štvrtok si za rokovací stôl sadnú Rakúsko, Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Grécko, Portugalsko, Slovensko, Slovinsko a Španielsko. Skupina si dala záväzok, že sa do konca júna pokúsi vyriešiť všetky sporné body. Podľa nemenovaných zdrojov kameňom úrazu zostávajú finančné deriváty a geografické uplatnenie dane.

 

Pôvodný návrh na zavedenie tejto dane v celej EÚ narazil na tvrdý odpor. Skupina 10 štátov, ktoré plán ďalej podporujú, sa snaží o kompromis, na ktorom sa však musí zhodnúť minimálne deväť štátov.

Rokovania o spoločnej európskej dani z transakcií tak napredujú len pomaly. Vlani v decembri od projektu odstúpilo Estónsko. A minulý mesiac belgický minister financií Johan Van Overtveldt naznačil, že aj jeho krajina môže skupinu opustiť. Taliansko údajne váha a Slovinsko má obavy o životaschopnosť plánu.

 

So zavedením dane sa pôvodne počítalo v roku 2014, neskôr bol tento termín posunutý na začiatok roka 2016 a najnovšie sa hovorí o zavedení dane do roku 2017.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies