Zosuv pôdy na Srí Lanke podľa ministra neprežilo vyše 100 ľudí a 300 je nezvestných

NETKY.SK • 29 Október 2014, 13:49 • 2 min
Zosuv pôdy na Srí Lanke podľa ministra neprežilo vyše 100 ľudí a 300 je nezvestných

KOLOMBO - Zosuv pôdy na juhu Srí Lanky v stredu pripravil o život zrejme vyše 100 ľudí, predpokladaný počet mŕtvych je však ešte vyšší.

slovakia

left justify in out

Agentúre Reuters to potvrdil tamojší minister pre mimoriadne situácie Mahinda Amaraweera, ktorý pricestoval na miesto tragédie v dedine Haldummulla ležiacej približne 120 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Kolombo. Pohotovostné zložky podľa neho museli pozastaviť záchranné práce, keďže sa zotmelo a zhoršilo sa počasie, pričom tiež hrozí ďalší zosuv. Miestne stredisko civilnej ochrany predtým informovalo o náleze 10 tiel, nezvestných je však najmenej 300 ďalších ľudí. Masa zeminy uvoľnenej v dôsledku prudkých dažďov pochovala približne 150 domov a nádej na záchranu obyvateľov je podľa Amaraweeru nízka.

 

Srí Lanku sužujú prudké dažde už od polovice septembra, odkedy z ostrova hlásili početné zosuvy, až doteraz si však žiadny z nich nevyžiadal obete na životoch. Dedina Haldummulla sa nachádza v oblasti južne od národného parku Horton Plains, ktorá pestovaním čaju. Minister pre mimoriadne situácie informoval, že zosuv je dlhý najmenej tri kilometre. Pred smrťou uniklo niekoľko desiatok detí, ktoré odišli ráno do školy. Amaraweera podotkol, že dedinčanov v roku 2005 aj 2012 upozorňovali, že im hrozia zosuvy a mali by sa odsťahovať, čo však brali na ľahkú váhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies