Der Spiegel: Rusko vyhostilo nemeckú diplomatku

NETKY.SK • 16 November 2014, 15:05 • 2 min
Der Spiegel: Rusko vyhostilo nemeckú diplomatku

BERLÍN - Zdroj nemeckej vlády informoval, že ruské úrady vyhostili nemeckú diplomatku, ktorá pracovala na nemeckom veľvyslanectve v Moskve. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Krátko pred týmto krokom bol z Nemecka vyhostený ruský diplomat pôsobiaci v Bonne. V súvislosti s ním sa v médiách objavili správy o podozrení zo špionáže.

      

"Vyjadrujeme poľutovanie nad týmto neopodstatneným krokom a tlmočili sme to aj ruskej vláde," uviedol v sobotu nemenovaný nemecký vládny úradník po tom, ako spravodajský magazín Der Spiegel napísal, že nemecká diplomatka musela Rusko opustiť v odvete za vyhostenie ruského diplomata. Toho nemecký Spolkový úrad na ochranu ústavy sledoval niekoľko mesiacov pred vyhostením. 
      

Der Spiegel upozornil, že ak v minulosti v podobných prípadoch došlo k vyhosteniu diplomata, neviedlo to k odvetným krokom druhej krajiny. 
      

Agentúra Reuters pripomenula, že Nemecko v júli vyzvalo šéfa berlínskej centrály americkej CIA, aby opustil krajinu v reakcii na podozrivé aktivity amerických tajných služieb v Nemecku, vrátane odhalenia amerického špióna na nemeckom ministerstve obrany.
      

Nemeckého pracovníka zahraničnej rozviedky obvineného z dvojitej špionáže si údajne najala CIA. Cieľom operácie bolo "získať obraz o tom, ako funguje nemecká vláda". Dvojitý agent údajne odovzdal Američanom niekoľko prísne tajných dokumentov.
      T

Táto kauza ešte viac naštrbila už aj tak napäté nemecko-americké vzťahy, ktoré sa zhoršili po tom, ako sa vlani prevalilo, že americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) odpočúvala mobil kancelárky Angely Merkelovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies