Denný boj o vodu ovplyvňuje životy miliónov Afričanov

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 07:06 • 2 min
Denný boj o vodu ovplyvňuje životy miliónov Afričanov

JOHANNESBURG - Čistá pitná voda chýba asi 12 percentám svetovej populácie a na choroby, ktoré s tým súvisia, zomiera každoročne 3,5 milióna ľudí, čo je viac ako v dôsledku dopravných nehôd a AIDS spolu, upozornila Svetová rada vody pri príležitosti nadchádzajúceho Svetového dňa vody (22. marca).

slovakia

left justify in out

V Afrike nemá bezpečnú pitnú vodu 319 miliónov ľudí, čo predstavuje 32 percent subsaharských Afričanov.

 

Iba v Južnom Sudáne nemá podľa Detského fondu OSN (UNICEF) prístup k bezpečnej, čistej vode viac ako päť miliónov ľudí, v dôsledku čoho sa stupňujú problémy tejto krajiny s hladomorom a občianskou vojnou. Dokonca aj tí z nich, ktorí vodu nájdu, strávia väčšinu svojho dňa cestou za ňou a prenášaním nádob so vzácnou tekutinou, ktorá je pre život zásadná.

 

V Somálsku, Južnom Sudáne, severovýchodnej Nigérii a Jemene nemá prístup k čistej vode takmer 27 miliónov ľudí.

 

Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo 22. marec za Svetový deň vody 22. decembra 1992. Voda predstavuje jadro trvalo udržateľného rozvoja. Vodné zdroje a všetko, čo súvisí s dodávkou vody, prispieva k znižovaniu chudoby, k ekonomickému rastu a udržiavaniu životného prostredia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona