Denník Guardian: Vodca Islamského štátu Baghdádí bol "vážne zranený pri leteckom útoku"

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 16:45 • 2 min
Denník Guardian: Vodca Islamského štátu Baghdádí bol "vážne zranený pri leteckom útoku"

BAGDAD/LONDÝN - Vodca militantnej organizácie Islamský štát (IS) Abú Bakr Baghdádí bol veľmi vážne zranený pri leteckom útoku spojeneckých síl pod vedením USA 18. marca v západnom Iraku, informoval dnes britský denník Guardian. Podľa jeho zdrojov išlo Baghdádímu o život, ale už sa pomaly zotavuje.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ sa však nevrátil k riadeniu každodenných záležitostí IS.
     

O zranení Baghdádího sa objavili v minulosti správy už dvakrát, v novembri a v decembri, ani jedna však nebola presná.
     

Teraz dva separátne zdroje - západný diplomat a poradca irackej vlády Hišám Hášimí - Guardianu potvrdili, že sa spomínaný útok z 18. marca uskutočnil v meste al-Baádž v provincii Ninive, neďaleko sýrskej hranice. Lietadlá tam zasiahli konvoj troch áut, v ktorých mali byť miestni vodcovia IS. Nik nevedel, že v jednom z áut je aj Baghdádí.
     

Podľa všetkého sa od roku 2003 zdržiaval často v al-Baádži, asi 320 kilometrov západne od bašty IS, Mosulu. "Túto oblasť si vybral, pretože vedel,... že Američania to tam nemajú veľmi pokryté," citoval denník svoj zdroj.
     

Al-Baádž leží v sunnitskej kmeňovej oblasti a bol dlho mimo kontrolu irackého štátu, dokonca aj za vlády zvrhnutého vodcu Saddáma Husajna. Od roku 2004 bol považovaný za bezpečné útočisko džihádistov. Jeho obyvatelia majú vybudované pašerácke siete, cez ktoré pašujú tovar z neďalekej Sýrie a ďalších sunnitských oblastí Iraku. Al-Káida v Iraku i ďalšie militantné organizácie vrátane IS tieto pašerácke siete neobmedzene využívali až do tohto roku, keď sa oblasť dostala do pozornosti Američanov.
     

Baghdádí bol blízko smrti najmenej jedenkrát aj v minulosti, konkrétne vlani 14. decembra, keď americké stíhačky zaútočili na dve autá na predmestí Mosulu. Zasiahli jedno auto, v ktorom zahynul Baghdádího poradca, samotný líder IS údajne sedel v druhom aute.
     

IS sa vlani v júni zmocnil rozsiahlych území v Iraku a Sýrii a ohrozoval dokonca aj irackú metropolu Bagdad a Arbíl, v poslednom čase však v oboch krajinách ustupoval. Pri ofenzíve vedenej šiitskými milíciami a irackou armádou dobyli minulý mesiac späť štvrté najväčšie iracké mesto Tikrít a územie s rozlohou takmer 7000 štvorcových kilometrov v centre krajiny. Pri kurdskom útoku zo severu v januári obsadili takmer 20.000 štvorcových kilometrov. Obe ofenzívy by mohli otvoriť cestu útoku na Mosul, rovnako ako provinciu Anbár a východ Sýrie, čo sa však neočakáva skôr ako na jeseň. Hranica medzi Irakom a Sýriou je napriek leteckým útokom pod kontrolou IS, ktorý vyhlásil územie od východosýrskeho Aleppa až do stredu Iraku za súčasť svojho kalifátu.
     

Zdroj blízky IS prezradil, že Baghdádí má naďalej autoritu ako náboženský vodca, avšak sústavná hrozba leteckých útokov viedla k presunu velenia a prijímania strategických rozhodnutí na ďalších veliteľov skupiny. Od Baghdádího zranenia majú podľa tohto zdroja čoraz väčšie slovo pri rozhodovaní armáda IS a konzultačné rady šúrá, informoval Guardian.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies