Denne v Indii zabijú až 2-tisíc dievčat

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 15:03 • 2 min
Denne v Indii zabijú až 2-tisíc dievčat

NAÍ DILLÍ - Pre uprednostňovanie chlapcov zomrie v Indii každý deň až 2 000 dievčat. Povedala to indická ministerka pre rozvoj žien a detí Maneka Gándhíová.

slovakia

left justify in out

Väčšina úmrtí je podľa jej slov dôsledkom potratov alebo vraždy bezprostredne po narodení. Napriek zákonom, ktoré zakazujú rodičom testy na stanovenie pohlavia dieťaťa, potraty z dôvodu ženského rodu nenarodeného jedinca ostávajú v častiach Indie bežnou praxou. Jej dôsledkom je nižší počet narodených dievčat v porovnaní s chlapcami. "V lone (matky) zahynie každý deň dvetisíc dievčat. Niektoré sa narodia, ale na tvár dostanú vankúš, ktorý ich zadusí," uviedla ministerka v pondelok večer pre televíznu stanicu NDTV.

 

Štúdia britského lekárskeho magazínu The Lancet v roku 2011 zistila, že za posledné tri desaťročia zahynulo v dôsledku potratu až 12 miliónov indických dievčat. V tom roku bol preto pomer chlapcov a dievčat 1000 ku 918. Indická spoločnosť dominovaná tradične mužmi považuje chlapcov za prínos a živiteľov, zatiaľ čo dievča vidia ako príťaž a musia navyše načrieť hlboko do vrecka pre ich veno. Gándhíová v tejto súvislosti poukázala na to, že kampaň s názvom Zachráňte dcéru, vzdelajte dcéru spustená v januári v najohrozenejších oblastiach už priniesla prvé výsledky a počet dievčat prinášaných do sirotincov stúpol. Pozitívny na tom je podľa ministerky posun od "zabitia k vyhodeniu". 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies