Denné sneženie výrazne zvyšuje lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 4 Január 2017, 09:58 • 2 min
Denné sneženie výrazne zvyšuje lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo Vysokých a Západných Tatrách i v Malej Fatre sa popoludní mierne lavínové nebezpečenstvo zvýši na tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Marek Biskupič, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

"V popoludňajších hodinách bude sneh vplyvom ďalšieho sneženia na strmých svahoch len mierne až slabo spevnený. Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení obzvlášť na vetrom nafúkaných južných až východných svahoch. Predpokladajú sa aj lavíny z nového prachového snehu," upozornil. Za posledných 24 hodín podľa neho napadlo od päť do 15 centimetrov nového prachového snehu, za poslednú periódu do 30 centimetrov.

 

Cez naše územie bude dnes postupovať oklúzny front spojený s tlakovou nížou. Ráno bolo na hrebeňoch hôr zamračené, hmlisto a snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus 11 do mínus štyroch stupňov Celzia. Na hrebeňoch Tatier fúkal búrlivý vietor prevažne severozápadných smerov s rýchlosťou do 15, v nárazoch do 30 metrov za sekundu.

 

Sneh je vplyvom severozápadného vetra previaty na záveterné, prevažne južné až východné svahy. Vplyvom veľmi silného vetra sa na hrebeňoch vytvorili snehové preveje a jazyky, pod hrebeňmi sa môžu vyskytovať nebezpečné snehové vankúše a dosky. Povrch snehu tvorí vo väčšine prípadov prachový sneh. Na niektorých miestach je sfúkaný až na podkladovú ľadovú vrstvu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona