Denné oteplenie výrazne zvyšuje lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 09:56 • 2 min
Denné oteplenie výrazne zvyšuje lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK – Najmä na slnkom osvietených vysokohorských svahoch sa po oteplení okolo poludnia vytvorí zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

slovakia

left justify in out

„Je to typická jarná situácia. Snehová pokrývka strmých, slnkom osvietených svahov s trávnatým podkladom cez deň oťažieva a uvoľnenie lavíny môže spôsobiť už malé dodatočné zaťaženie,“ zdôraznil s tým, že je aj zvýšená pravdepodobnosť výskytu samovoľných snehových úplazov a menších lavín.

 

Ráno bolo na horách jasno až polojasno. Teplota vzduchu sa pri miernom oteplení pohybovala od -7 do 0 stupňov Celzia. Vietor sa utíšil a fúkal len mierny až čerstvý severných smerov rýchlosťou do 30 km/h. V uplynulých hodinách pripadlo niekoľko centimetrov nového snehu už iba v najvyšších polohách Tatier.

 

„Lavínové nebezpečenstvo má výrazne lokálny charakter. Veľkú opatrnosť a správnu znalosť vyhodnotenia aktuálnych podmienok si vyžaduje najmä pohyb po záveterných svahoch pod skalnými stenami, kde nový a previaty sneh presahuje miestami až metrovú výšku,“ dodal dôrazne Lizuch.

 

Aktuálne informácie o počasí sa dozviete TU!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies