Deň vďakyvzdania v USA: Ľudia môžu cestovať lietadlom s moriakom v batožine

NETKY.SK • 24 November 2016, 09:02 • 2 min
Deň vďakyvzdania v USA: Ľudia môžu cestovať lietadlom s moriakom v batožine

WASHINGTON – Američania dnes oslavujú Deň vďakyvzdania. Tradičným spôsobom oslavy je bohatá a slávnostná večera v kruhu rodiny alebo priateľov. Letiská a cesty boli už včera preplnené, každý sa snažil dostať ku svojim blízkym.

slovakia

left justify in out

Tento sviatok a s ním spojený predĺžený víkend býva v Spojených štátoch z pohľadu cestovania najrušnejším v celom roku. Tamojší Úrad pre bezpečnosť v doprave preto vydal pre cestujúcich usmernenia, ktoré majú prispieť k plynulosti kontrol na preplnených letiskách.

 

Jedno z usmernení sa týka aj moriaka, tradičnej súčasti bohatej večere v Deň vďakyvzdania.

 

"Áno, váš moriak môže letieť. Moriaky síce nelietajú, ale môžete ich pribaliť do svojej batožiny - príručnej i zapísanej. Ak máte živého moriaka, budete musieť kontaktovať svoju leteckú spoločnosť," uvádza vo svojej správe úrad.

 

Úrad pre bezpečnosť v doprave ale upozorňuje, že k upečenému moriakovi si nemožno do príručnej batožiny pribaliť šťavu z mäsa a tradičnú brusnicovú omáčku, keďže sú to tekutiny a zrejme vo väčšom objeme než povolených 100 mililitrov. Tie musia ísť do podanej batožiny.

 

Bez problému sú ďalšie, netekuté tradičné súčasti slávnostnej večere ako napríklad tekvicový koláč, zákusky, ovocie, zelenina, plnka do moriaka a typické americké šišky - donuts.

 

"Tak, ako by ste si dali čas na prípravu lahodného jedla pre Deň vďakyvzdania, mali by ste si dať čas a prísť na letisko v predstihu, aby ste mohli zaparkovať svoje auto, vyzdvihnúť si letenku, odovzdať batožinu a prejsť cez bezpečnostnú kontrolu," odporúča úrad.

 

A keďže niektorí cestujúci už môžu byť vo sviatočnej nálade, úrad tiež pripomína, že aj keď budú mať alkohol v 100-mililitrovej fľaštičke povolenej do príručnej batožiny, na palube ho nemôžu piť. Povolená je len konzumácia alkoholu od letušiek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona