Deň v parlamente otvorí justícia a ochrana manželstva

NETKY.SK • 20 Marec 2014, 09:06 • 2 min
Deň v parlamente otvorí justícia a ochrana manželstva

BRATISLAVA – Ústavná novela o zmenách v justícii a ochrane manželstva otvorí tretí deň 33. schôdze parlamentu. Návrh, ktorý do parlamentu predložili poslanci Smeru-SD a KDH, oddeľuje funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a predsedu Súdnej rady SR a ochraňuje manželstvo v ústave.

slovakia

left justify in out

O ústavných zmenách sa dnes bude diskutovať z vôle predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý upravil program aktuálnej schôdze tak, aby sa o justícii a ochrane manželstva diskutovalo ešte pred druhým kolom prezidentských volieb. Hoci zmien v justícii sa týka na 33. schôdzi Národnej rady SR šesť návrhov zákonov, ktoré v programe schôdze nasledujú za sebou, dnes sa bude diskutovať iba o ústavnom návrhu Smeru-SD a KDH. Ďalších päť noviel poslanci prerokujú až keď prídu na rad podľa programu. "Návrh očividne slúži ako podpora prezidentskej kampane Roberta Fica. Mám za to, aby sa Národná rada SR nezapájala do prezidentskej kampane Roberta Fica," konštatoval predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Pri schvaľovaní programu 33. schôdze navrhol, aby novelu ústavy presunuli na ďalšiu schôdzu národnej rady. Vládny Smer-SD jeho návrh zamietol. Poslanci Smeru rovnako neschválili návrh Miroslava Kadúca (OĽaNO), aby o ústavných zmenách v justícii diskutovali po prezidentských voľbách v závere schôdze. "Vyvrátili by ste tak, že ide o politický biznis," vysvetlil Kadúc Paškovi. 

 

Na to, aby sa o novele rokovalo práve dnes a nie po prezidentských voľbách, neexistuje procesný dôvod. Keďže novela je v prvom čítaní, je jedno, či ju poslanci posunú do druhého čítania dnes, v piatok alebo začiatkom apríla. Definitívne totiž o nej budú rozhodovať až na májovej schôdzi parlamentu. 

 

Tému možných zmien v justícii otvoril Fico po šiestich rokoch vo funkcii premiéra koncom tohtoročného januára, hoci pred rokom odmietal čo i len debatu o stave v justícii. Keď pred rokom opozícia zvolala mimoriadnu schôdzu o súdnictve, Smer-SD ju zablokoval a Fico ju označil za zbytočnú s tým, že opozícia iba politikárči. Teraz do ústavnej novely vládna strana zlúčila tri návrhy, ktoré už skôr do parlamentu predložila opozícia, jeden z nich rozšíril o ďalšie zmeny a pod tento návrh sa podpísalo i KDH. 

 

Previerky sudcov vykonávané Národným bezpečnostným úradom, ako ich navrhoval Smer-SD, z novely nakoniec vypadli, sudcovia by však podľa Smeru-SD mali prejsť istou formou kontroly, respektíve preverenia. Smer-SD v druhom čítaní zahlasuje iba za takú ústavnú zmenu, ktorá bude obsahovať aj istú formu previerok spôsobilosti sudcov. Prezident by mal podľa návrhu prísť o právomoc navrhovať členov Súdnej rady SR. Naopak, zvýšiť by sa mal počet členov súdnej rady volených a odvolávaných vládou a parlamentnom. Počet členov súdnej rady sa po novom zníži z terajších 18 na 16. Doteraz ôsmich členov rady volili sudcovia a po troch prezident, parlament a vláda. Ďalším členom súdnej rady bol jej predseda, automaticky sa ním stal šéf najvyššieho súdu. Po novom budú ôsmich členov rady voliť sudcovia a po štyroch parlament a vláda. Za člena súdnej rady budú môcť vymenovať aj člena vlády. Predsedu súdnej rady bude voliť rada, pričom vyberie niekoho zo svojich členov. Predseda súdnej rady podľa novely bude môcť na ústavnom súde napadnúť zákony týkajúce sa výkonu súdnictva. Zároveň sa ústava rozšíri o dve vety - definíciu manželstva ako jedinečného zväzku jedného muža a jednej ženy s tým, že Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru. 

 

Ústavnú novelu na oddelenie funkcií predsedu súdnej rady a šéfa najvyššieho súdu ešte v januári, teda mesiac pred Smerom a KDH, predložila do parlamentu nezaradená poslankyňa Lucia Žitňanská. Žitňanská túto zmenu presadzovala aj v minulosti ako ministerka spravodlivosti, vtedy opozičný Smer-SD s ňou nesúhlasil. Členmi súdnej rady podľa Žitňanskej návrhu nemajú byť predsedovia a podpredsedovia súdov. Ústavný návrh na zrušenie trestnoprávnej imunity sudcov rovnako pred Pavlom Paškom (Smer-SD) a Pavlom Hrušovským (KDH) predložili do parlamentu v prvej polovici februára poslanci za Most-Híd Gábor Gál a Andrej Hrnčiar. 

 

Parlament bude diskutovať aj o novele ústavy na ochranu manželstva, ktorú do parlamentu predložili poslanci KDH, Mosta-Híd, OĽaNO a SDKÚ-DS. Opoziční zákonodarcovia predložili ochranu manželstva v ústave tiež pred spoločným návrhom Smeru-SD a KDH, vládny Smer-SD znenie zapracoval do svojej právnej normy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies