Deň Ústavy SR si tento rok v parlamente pripomenulo viac ako 7500 ľudí

NETKY.SK • 1 September 2018, 18:45 • 2 min
Deň Ústavy SR si tento rok v parlamente pripomenulo viac ako 7500 ľudí

BRATISLAVA - Deň otvorených dverí v parlamente tento rok navštívilo viac ako 7500 ľudí. Potvrdila to Kancelária Národnej rady (NR) SR.

slovakia

left justify in out

Návštevníci sa mohli počas podujatia pozrieť na miesta, ktoré sú počas roka zvyčajne pre verejnosť zatvorené, stretnúť sa s poslancami alebo si pozrieť dokumenty spojené s míľnikmi slovenskej štátnosti. V areáli NR SR a Bratislavského hradu mohli vidieť zásahy policajtov alebo prácu vojakov, hasičov, lesníkov a záchranárov.

 

Ľudia sa poslancov najčastejšie pýtali na dôchodky, zdravotníctvo, zamestnanosť, extrémizmus, kauzy či samotné fungovanie parlamentu. Na tom, že parlament treba približovať a otvárať ľuďom, sa zhodli predstavitelia koalície aj opozície. Berú to ako ďalšiu z príležitostí rozprávať sa s ľuďmi a počúvať ich podnety. Politici rovnako zdôrazňujú potrebu pripomínať si prijatie Ústavy SR a rešpektovanie základného zákona štátu.

 

Návštevníci si mohli tiež pozrieť historické kúsky z obdobia slovenského parlamentarizmu, výstavu s názvom 75 rokov spolu a 25 rokov vedľa seba – spoločné storočie, ako aj originály písomností Klubu slovenských poslancov, ktorý od novembra 1918 pôsobil pri najvyššom československom zákonodarnom orgáne Národnom zhromaždení v Prahe.

 

Sprístupnené boli aj písomnosti Slovenskej národnej rady, ktorá musela okamžite reagovať na situáciu na Slovensku po okupácii Československa v noci z 20. na 21. augusta 1968. Na Bratislavskom hrade sprístupnili výstavu venovanú krojom Slovákov zo srbskej Vojvodiny.

 

Lesníci pripravili pre deti lesnú škôlku, predstavili aj národné plemená zvierat. Parlament aj tento rok "napadli teroristi", ktorých z vrtuľníka a pomocou vycvičených psov zneškodnili policajti. Ozbrojené sily prvýkrát v Bratislave predstavili prototyp bojového vozidla 8x8, na ktorého vývoji sa podieľali slovenské firmy.

 

K oslavám Dňa Ústavy SR patrila aj Slávnostná akadémia pri príležitosti 25. výročia vzniku SR, ktorá sa konala v historickej budove parlamentu. Na podujatí rečníci hovorili o právnych a parlamentných aspektoch štátnosti Slovenska.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies