Deň ukončili rokovaním o zdravotne ťažko postihnutých

NETKY.SK • 21 September 2016, 21:43 • 2 min
Deň ukončili rokovaním o zdravotne ťažko postihnutých

BRATISLAVA – Príspevok za osobnú asistenciu by mal dostávať aj rodinný príslušník, ktorý sa stará o zdravotne ťažko postihnuté dieťa.

slovakia

left justify in out

Návrh z dielne hnutia Smer rodina preložila poslankyňa Petra Krištúfková. Návrh rozširuje možnosť poberania príspevku za osobnú asistenciu aj pre manžela, manželku, rodičov alebo fyzickú osobu, ktorá prevzala dieťa do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia súdu, alebo fyzickú osobu, ktorú súd ustanovil za opatrovníka fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Osobná asistencia sa týka detí od šesť rokov. Podľa hnutia Sme rodina má osobná asistencia pomôcť osobe s ťažkým zdravotným postihnutím v činnostiach, ktoré zlepšia kvalitu jej života, podporujú jej vlastnú aktivitu a dávajú šancu na lepšie uplatnenie pri vykonávaní jej funkcie v rodine, pri vzdelávaní, v zamestnaní alebo pri záujmoch vo voľnom čase.

 

„Túto pomoc dostávajú najmä z prostredia rodiny v širšom slova zmysle, preto je cieľom návrhu zákona rozšíriť možnosť poberania príspevku za osobnú asistenciu aj pre členov tzv. širšej rodiny, ktorí tieto asistenčné služby aj reálne každodenne vykonávajú,“ uvádzajú poslanci. „Je na rodičovi, či bude integráciu zdravotne ťažko postihnutého vykonávať rodinný príslušník,“ povedala Krištúfková.

 

Dnes zákonodarcovia prerokovali v prvom čítaní aj druhý návrh z dielne hnutia Sme rodina. Podľa predkladateľov návrhu zákona o upustení od vymáhania pohľadávok štátu a finančných inštitúcií je na Slovensku v exekúcií asi milión občanov. „Vytvorili sme si tu po 27 rokoch armádu finančných otrokov, vystriedalo sa tu veľa vlád, nikto nemyslel na ľudí,“ povedal dnes poslanec Boris Kollár. „Keď vieme oddlžiť banky, oligarchov, je našou povinnosťou oddlžiť aj bežných ľudí,“ dodal. Podľa neho si každý človek musí svoje reálne dlhy voči sociálnej či zdravotnej poisťovni zaplatiť. Avšak zákonom chce umožniť, aby boli ľuďom odpustené trovy, ktoré si inštitúcie priratúvajú k dlhu.

 

Poslanci dnes neposunuli do druhého čítania ani jeden z prerokovaných opozičných návrhov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies