Deň sv. Patrika je aj štátnym sviatkom Írska

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 10:07 • 2 min
Deň sv. Patrika je aj štátnym sviatkom Írska

DUBLIN - Deň sv. Patrika si Íri pripomínajú každoročne 17. marca. Tento deň je aj štátnym sviatkom Írska. K sviatku tradične patrí výzdoba z ďatelinových lístkov, silné čierne pivo, írska whisky, sprievody a hlučné oslavy.

slovakia

left justify in out

Pôvodne sa sviatok oslavoval len jeden deň, ale v Dubline postupom času prerástol do päťdňovej udalosti, ktorá každoročne priláka tisíce turistov a preto býva považovaná za začiatok turistickej sezóny.

 

Deň misionára Patrika sa neoslavuje len v Írsku, ale patrí medzi najrozšírenejšie sviatky v mnohých krajinách sveta. K írskej národnosti sa totiž hlási až 70 miliónov ľudí. Omše na počesť sv. Patrika sa konajú napríklad v Austrálii, v niektorých ázijských veľkomestách, ale aj v New Yorku, kde sa pri príležitosti sviatku pravidelne konajú veľkolepé prehliadky.

 

Znakom tohto dňa je zelená farba na pamiatku svätca. Oslavujúci Íri si v tento deň do gombíkovej dierky pripínajú trojlístok: hovorí sa, že sv. Patrik ho používal, keď pohanským ostrovanom vysvetľoval podstatu sv. Trojice.

 

Sv. Patrik sa narodil roku 385 n.l. vo Walese. Spočiatku žil ako pohan. V šestnástich ho chytili a predali ako otroka do Írska. V zajatí konvertoval na kresťanstvo a oddal sa náboženstvu. Ušiel do Francúzska, kde vstúpil do kláštora sv. Martina, aby mohol študovať Písmo pod vedením sv. Germaina z Auxerre. V roku 432 sa stal írskym biskupom. Založil vyše 300 kostolov a pokrstil vyše 120.000 ľudí vrátane kráľa Aenghusa pri návšteve Cashelu v roku 450.

 

Deň úmrtia sv. Patrika, patróna Írska (17. marec), sa oslavuje bohoslužbami a nosením ďatelinových trojlístkov, ktoré sú národným symbolom Írska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies