Deň pred voľbami v USA: Clintonová má náskok šesť percent

NETKY.SK • 7 November 2016, 14:07 • 2 min
Deň pred voľbami v USA: Clintonová má náskok šesť percent

WASHINGTON - Demokratka Hillary Clintonová vedie deň pred voľbami na úrad amerického prezidenta nad svojím republikánskym súperom Donaldom Trumpom o šesť percentuálnych bodov.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z posledného predvolebného celoštátneho prieskumu televízie NBC News, ktorý pre ňu s týždennou pravidelnosťou vykonávala spoločnosť SurveyMonkey.


Kandidátke Demokratickej strany v prieskume uskutočnenom medzi 31. októbrom a 6. novembrom dalo hlas 47 percent respondentov, pričom Trumpovi 41 percent opýtaných. Clintonová si podľa NBC News udržala pred Trumpom rovnaký náskok, ako v tomto prieskume zaznamenala pred týždňom.

 

Výsledky predvolebných prieskumov televízie NBC News a spoločnosti SurveyMonkey mali počas celého obdobia ich vykonávania relatívne stabilný charakter. Oproti väčšine prieskumov, ktoré pred prezidentskými voľbami realizovali iné spoločnosti, preukazovali tiež menšiu mieru nestálosti a premenlivosti. Clintonová si podľa nich od konca júla udržiavala trvalý náskok pred Trumpom. Od polovice septembra sa takmer vo všetkých prípadoch tento náskok ustálil na hranici medzi štyrmi a šiestimi percentuálnymi bodmi.


Zo všetkých predvolebných prieskumov vykonaných pre NBC News od 11. júla v uplynulých 17 týždňoch, kde mali respondenti možnosť výberu medzi štyrmi hlavnými kandidátmi, Trump viedol iba v dvoch z nich. NBS News konštatuje, že takýto model stability je v moderných politických kampaniach pomerne bezprecedentný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies