Deň pravoslávnej knihy napomáha šíriť duchovno v Rusku

NETKY.SK • 13 Marec 2017, 12:26 • 2 min
Deň pravoslávnej knihy napomáha šíriť duchovno v Rusku

MOSKVA - Akcia s názvom Podaruj deťom knihu sa koná v Ruskej federácii od 25. februára do 14. marca - do Dňa pravoslávnej knihy.

slovakia

left justify in out

Cieľom tohto dňa je upriamiť pozornosť verejnosti na duchovnú a morálnu literatúru a zvýšiť záujem vydavateľstiev o jej popularizáciu. V Rusku slávia tento deň pravoslávni veriaci 14. marca.

 

O sviatku pravoslávnej knihy z iniciatívy patriarchu moskovského a celej Rusi Kirilla rozhodla Svätá synoda Ruskej pravoslávnej cirkvi 25. decembra 2009 s tým, aby sa medzi veriacimi a vo vydavateľských kruhoch zvýšil záujem o propagovanie literatúry s duchovným a mravným obsahom medzi veriacimi i v celej spoločnosti.

 

Ide o literatúru, ktorá je orientovaná na "výchovu dospievajúcej mládeže v duchu skutočne pôvodných kresťanských hodnôt", uviedla webová stránka Russkij palomnik. Pri príležitosti tohto dňa organizujú výstavy historických duchovných kníh a rukopisov z eparchiálnych knižníc, mestské a regionálne knižnice dostávajú do daru literatúru s pravoslávnym duchovným obsahom, v školách rôznych stupňov sa konajú otvorené hodiny s danou tematikou a nechýbajú ani večery poézie, stretnutia so spisovateľmi duchovnej literatúry či autorské čítania.

 

V Chráme Krista Spasiteľa v Moskve a v ďalších pravoslávnych chrámoch v krajine sa od roku 2010, keď sa Deň pravoslávnej knihy slávil prvýkrát, každoročne slúži slávnostná liturgia za autorov a vydavateľov duchovnej literatúry. 

 

Dátum 14. marec sa spája s historickou udalosťou: v ten deň a mesiac v roku 1564 v Rusi vyšla prvá tlačená kniha Apoštol. Jej vydavateľom bol diakon Ivan Fiodorov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona