Deň po tornádach v Texase: Tisíce ľudí bez elektriny, stovky zrušených letov

NETKY.SK • 5 Apríl 2012, 06:52 • 2 min
Deň po tornádach v Texase: Tisíce ľudí bez elektriny, stovky zrušených letov

Deň po tornádach v Texase Tisíce ľudí bez elektriny, stovky zrušených letov - Svet Tisíce obyvateľov bez elektriny a stovky zrušených letov zanechala dnes ráno po sebe séria tornád, ktorá v utorok popoludní zasiahla husto obývanú aglomeráciu Dallas-Fort W

slovakia

left justify in out

img

Tisíce obyvateľov bez elektriny a stovky zrušených letov zanechala dnes ráno po sebe séria tornád, ktorá v utorok popoludní zasiahla husto obývanú aglomeráciu Dallas-Fort Worth v americkom štáte Texas.
      Stovky domácností a firiem utrpeli značné škody pri prechode búrkového frontu, sprevádzaného krupobitím, silným vetrom a dažďom. Napriek tomu zranenia utrpelo len 17 ľudí. Mnohí zo 6,3 milióna obyvateľov štvrtej najľudnatejšej metropolitnej oblasť USA si museli hľadať úkryt, pretože tornáda vyčíňali v čase, keď boli plné školy a ľudia boli v práci, uviedla agentúra Reuters.
      Vďaka včasnému varovaniu sa dostali do bezpečia tisíce cestujúcich na medzinárodnom letisku Dallas-Fort Worth International Airport. Viac ako 400 štartov a pristátí lietadiel spoločností American Airlines a American Eagle však dnes na ôsmom najvyťaženejšom letisku sveta zrušili. V dôsledku poškodenia vyradili z prevádzky 96 lietadiel.
      Približne 1400 ľudí prečkalo noc v letiskových termináloch. Návrat k normálu predpokladá vedenie letiska až "v priebehu dní, nie hodín", povedal jeho hovorca David Magana.
      Tornáda najviac zničili tri oblasti: okolie mesta Lancaster južne od Dallasu, oblasť medzi mestami Kennedale a Arlington a mesto Forney.
      Sezóna tornád sa v Spojených štátoch tohto roku začala skoro. Doteraz si tohtoročné tornáda vyžiadali 57 obetí na životoch na Stredozápade a juhu krajiny. 
      Zvýšilo to obavy, že sa zopakuje situácia z roku 2011, v ktorom pri nepredvídateľných búrkach zahynulo v USA najviac ľudí takmer za storočie.
      Vlani americké úrady zaznamenali 550 úmrtí v dôsledku tornád - vrátane 316 obetí z piatich juhoamerických štátov (27. apríla) a 161 ľudí, ktorí 22. mája zahynuli pri obrovskom tornáde v Jopline v štáte Missouri.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona