Deň po referende o brexite sa v Bruseli stretnú Juncker, Schulz a Tusk

NETKY.SK • 18 Jún 2016, 08:46 • 2 min
Deň po referende o brexite sa v Bruseli stretnú Juncker, Schulz a Tusk

BRUSEL - Lídri troch hlavných inštitúcií EÚ sa zídu na mimoriadnom pracovnom stretnutí v Bruseli v piatok 24. júna, deň po britskom referende o zotrvaní Spojeného kráľovstva v EÚ. V piatok to potvrdil hovorcovský úrad Európskej komisie.

slovakia

left justify in out

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz a predseda Európskej rady Donald Tusk sa zídu v Bruseli na druhý deň po uskutočnení britského referenda.

 

Stretnutie by sa malo uskutočniť na pôde exekutívy EÚ, čo znamená, že Juncker privíta Schulza a Tuska. Doteraz neoficiálnu informáciu v piatok potvrdil hovorcovský úrad Európskej komisie, avšak bez spresnenia piatkového času.

Na stretnutí troch lídrov euroinštitúcií by sa mal zúčastniť aj holandský premiér Mark Rutte, ktorého krajina do konca júna zabezpečuje rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ.

 

Kvôli britskému referendu bol o týždeň odložený pravidelný júnový summit EÚ, ktorý sa mal pôvodne konať v dňoch 23. a 24. júna. Premiéri a prezidenti členských krajín sa stretnú 28. a 29. júna a výsledok britského referenda bude jednou z hlavných tém ich rokovaní. Spoločný postoj Európskej rady k výsledkom britského referenda, nech už budú akékoľvek, bude smerodajnou "pracovnou líniou" pre nastupujúce slovenské predsedníctvo v EÚ.

 

Ešte pred summitom EÚ v Bruseli sa v prípade rozhodnutia o brexite, čiže odchode Británie z EÚ, bude zrejme konať mimoriadne plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu, na ktorom by sa k tejto situácii mali vyjadriť europoslanci.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona