Deň otvorených dverí NBS pritiahol rekordný počet návštevníkov

NETKY.SK • 26 September 2015, 18:21 • 2 min
Deň otvorených dverí NBS pritiahol rekordný počet návštevníkov

BRATISLAVA - Priestory Národnej banky Slovenska (NBS) v Bratislave si dnes prišlo pozrieť rekordných, takmer 5-tisíc návštevníkov.

slovakia

left justify in out

Prezrieť si mohli pracovňu guvernéra NBS Jozefa Makúcha, zasadaciu miestnosť vedenia banky, ako aj rokovacie priestory Bankovej rady NBS na 30. poschodí. Na tomto poschodí sa návštevníci mohli fotografovať s panorámou Bratislavy v pozadí. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa NBS Martina Solčányiová, v rámci Dňa otvorených dverí bol najväčší záujem o zlatú tehličku, milión eur v rôznych nominálnych hodnotách, o novú 20-eurovú bankovku, zadržané falzifikáty eurových mincí a bankoviek a aj o zberateľské mince. Veľký záujem zaznamenali aj dve náučné výstavy NBS - Od koruny k euru a Euro naša mena. Návštevníci sa pýtali na ochranu spotrebiteľov, činnosť Múzea mincí a medailí z Kremnice a archívu NBS, vo veľkom tiež navštevovali stánok Európskej centrálnej banky.


Ako ďalej informovala hovorkyňa NBS Martina Solčányiová, ohlas zožala i prednáška viceguvernéra Jána Tótha spojená s diskusiou s verejnosťou. Ľudí zaujímalo, kde sú trezory a koľko je v nich peňazí, ako sa bude vyvíjať cena zlata, ale aj témy spojené s budovou NBS a jej činnosťou ako orgánu dohľadu nad finančným trhom. Účastníci prednášky boli zvedaví i na to, ako sa viceguvernér NBS stal viceguvernérom, akú školu študoval a ako vyzerá bežný deň pracovníka NBS.


Počas Dňa otvorených dverí ponúkala NBS aj výmenu slovenských korún, ale aj poškodených eurových bankoviek. Najväčší záujem bol o výmenu pamätnej dvojeurovej mince vydanej pri príležitosti 30. výročia vlajky Európskej únie, ktorej si návštevníci vymenili až 2 632 kusov. Deti mohli počas návštevy NBS získať pas detského návštevníka. Do pasu mohli získať šesť pečiatok na tematicky rôzne zameraných stanovištiach, za ktoré následne dostali darčeky. Ako spomienkový predmet si návštevníci NBS mohli vyraziť svoj vlastný pamätný žetón a odniesť si rôzne publikácie a materiály o Národnej banke Slovenska, o ochrane finančného spotrebiteľa a o našej mene, eure, dodala hovorkyňa NBS.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies