Deň narcisov bude tento rok virtuálny

NETKY.SK • 31 Júl 2020, 07:46 • 2 min
Deň narcisov bude tento rok virtuálny

BRATISLAVA - Každoročná aprílová finančná zbierka "Deň narcisov" sa tento rok z dôvodu pandémie koronavírusu zmenila na virtuálnu.

slovakia

left justify in out

Zároveň sa presunula na leto, potrvá od piatka 31. júla do 14. augusta. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. 

 

Dôležitá je včasná diagnostika

Verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine na pomoc onkologickým pacientom je jeden z najstarších projektov, ktoré upriamujú pozornosť verejnosti na problematiku onkológie.

 

"Včasná diagnostika je pri onkologických ochoreniach základným predpokladom úspešnej liečby. Osveta a prevencia je v tejto oblasti nevyhnutná. Aj vďaka nej môžeme zlepšiť dostupnosť a zvýšiť kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti o onkologických pacientov," uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Na Slovensku podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií evidujeme viac ako 226-tisíc pacientov s nádorovými ochoreniami.

 

img

 

Nových prípadov príbúda

Predpokladaný počet nových prípadov v tomto roku je približne 40-tisíc, odhaduje to Národný onkologický inštitút.

 

Medzi najrizikovejšie diagnózy patrí zhubný nádor hrubého čreva, a to rovnako u mužov ako aj u žien.

 

Najčastejšou diagnózou u žien je karcinóm prsníka, nasleduje kolorektálny karcinóm a karcinóm maternice.

 

U mužov je najčastejší kolorektálny karcinóm, nasleduje zhubný nádor pľúc a prostaty. Nádorové ochorenia postihujú viac ženy ako mužov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies