Deň matiek už v nedeľu: Tvoj čas je najlepší dar, ktorý môžeš darovať svojej mame

NETKY.SK • 6 Máj 2016, 09:43 • 2 min
Deň matiek už v nedeľu: Tvoj čas je najlepší dar, ktorý môžeš darovať svojej mame

BRATISLAVA - Deti na Slovensku a v mnohých krajinách sveta si môžu spomenúť na svoje matky osobitne na Deň matiek.

slovakia

left justify in out

Pripadá na druhú májovú nedeľu, v roku 2016 je to 8. mája. Vzdať úctu všetkým mamičkám, mamkám, maminám možno rôznym spôsobom, napríklad darovaním kytice, darčeka, návštevou či spomienkou. Únia materských centier (ÚMC) na svojej webovej stránke zdôraznila, že "najlepší dar, ktorý môžeš darovať svojej mame, je tvoj čas".

 

Pri príležitosti Dňa matiek na Slovensku Únia materských centier (ÚMC) pripravila na sobotu 7. mája podujatie Míľa pre mamu. V tomto roku je to 13. ročník Míle pre mamu, informuje na svojej internetovej stránke ÚMC. Míľa pre mamu sa v roku 2016 uskutoční v 51 mestách a obciach na Slovensku a v zahraničí. "Míľa pre mamu je ďakovný pochod pre všetky mamy. Základnou myšlienkou je vyjadriť úctu svojej mame. Rezervujte si preto tento deň 7. mája pre svoju mamu a rodinu. Zaregistrujte sa priamo na podujatí a prejdite symbolickú míľu (1 609metrov) a popri tom sa zabavte, oslavujte, obdarujete medovníčkom a zároveň podporte dobrovoľnícku prácu žien v materských a rodinných centrách," vyzvala ÚMC.

 

Na ženu ako darkyňu života mysleli už v antike. V starovekom Grécku oslavovali deň matiek 250 rokov pred narodením Krista. Išlo o slávnosti na počesť božstva Rhey - matky všetkých božstiev. Trvali zvyčajne tri dni - od 15. do 18. marca. Nemali však charakter verejných osláv materstva, boli skôr súkromným sviatkom pokračovateliek rodu.

V 17. storočí začali uznávať tento sviatok v Anglicku. Vtedy v tejto krajine pracovalo veľa detí celý deň od rána do večera bez nároku na voľno. Jedine štvrtá nedeľa počas veľkonočného pôstu bola príležitosťou, aby navštívili rodičov a doniesli darčeky im a súrodencom. Tú nedeľu začali nazývať "Nedeľou matiek".

 

V novodobej histórii ľudstva sa Deň matiek dostal do povedomia na prelome 19. a 20. storočia. Zásluhu na tom má Američanka Anna Marie Jarvisová, ktorá v ženskom spolku v roku 1907 navrhla vzdať hold svojej mame a všetkým matkám sveta. Lobizmus dám spôsobil, že Kongres USA vyhlásil 8. mája 1914 druhú májovú nedeľu za Deň matiek. Prezident Woodrow Wilson podpísal neskôr dokument, v ktorom bol Deň matiek definovaný ako celoamerický národný sviatok. Dátum druhej májovej nedele sa rozhodli prijať za svoj vo väčšine krajín sveta.

 

Oslavy dňa matiek v iný deň sú vo svete skôr výnimkou ako pravidlom. V Latinskej Amerike sa oslavuje o niekoľko dní neskôr, v Argentíne napríklad až v septembri.

 

Na európsku pôdu sa sviatok dostal prostredníctvom Švajčiarok v roku 1917. V Španielsku a v Portugalsku oslavujú Deň matiek až v decembri.

 

Na Slovensku sa Deň matiek začal oslavovať po roku 1989. Krajiny bývalého socialistického zriadenia oslavovali v minulosti skôr Medzinárodný deň žien pripadajúci na 8. marca.

 

Deň matiek patrí medzi najdojemnejšie sviatky - pre každého človeka je jeho matka najdôležitejším človekom na svete. Od detstva až po posledné chvíle pred odchodom z tohto sveta si človek nesie v sebe jedinečný a neopakovateľný obraz svojej matky. Matky, ktorá všetko chápe, odpúšťa, vždy poľutuje a bude stále milovať svoje dieťa bez ohľadu na to, aké ono je.

 

Deň otcov sa slávi v tretiu júnovú nedeľu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona