Nezabudnite, že dnes je Deň matiek

NETKY.SK • 11 Máj 2014, 09:40 • 2 min
Nezabudnite, že dnes je Deň matiek

BRATISLAVA – Ak existuje naozaj nejaký medzinárodný sviatok je to Deň matiek. V ňom sa zrkadlí jedinečnosť a dôležitosť ženy v spoločnosti. Z toho vyplýva, že tento sviatok je prebraný. Ale isto nám dáte za pravdu, ak prehlásime, že ho máme radi, ako by bol náš už veky.

slovakia

left justify in out

Sviatok, ktorý tak či onak vzdával vo svete hold všetkým ženám má dlhú históriu. Už v starom Grécku vzdávali hold ženám – darkyniam života. A neskôr sa začal tento sviatok sláviť aj v Anglicku, kde sa slávila tzv. Materská nedeľa (Mothering Sunday). Myšlienka aby sa tento deň slávil celosvetovo a pravidelne vznikla v 20. storočí. Malo sa tak uskutočniť na počesť Anny Reevers Jarvisovej, ktorá celý život bojovala za práva matiek. To bolo v roku 1907 a o päť rokov neskôr vyhlásil vtedajší prezident USA Woodrov Wilson prvú oficiálnu oslavu Dňa matiek, konajúcu sa druhú májovú nedeľu. V našich končinách mal tento deň iný osud. Začal sa sláviť v roku 1923 na popud Alici Masarykovej, ale s príchodom komunizmu ho vytlačil Medzinárodný deň žien (MDŽ). Len v niektorých rodinách sa tradícia májovej nedele udržovala navzdory oficiálnym nariadeniam vládnucej ideológie. Slobodne sme sa k oslave májového Dňa matiek vrátili až po roku 1989.

 

Poprajte mamám

Všetky mamy a to nemyslíme iba tie súčasné, ale aj skôr narodené si zaslúžia ku Dňu matiek nejakú malú pozornosť, ktorou môže byť pekný kvietok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies